pátek 8. března 2013

Ganguro Style

Ganguro je alternativní módní styl mladých lidí. Vznikl v Japonsku (Tokio) počátkem 90. let minulého století. Jeho hlavním znakem je rozpor s tradičním pojetím krásy v Japonsku, která propaguje bledou pleť, tmavé vlasy a neutrální tóny líčení. Mladí lidé tímto novým módním stylem dávali najevo svůj odpor ke společností, v níž vyrůstali. Ganguro se překládá jako "blackface" pro jeho extrémně opálený obličej. Slovo má původ ve tvaru ganganguro, což znamená výjimečně tmavý. Má spojení s japonským folklorem duchů a démonů, kteří jsou v podobném vzhledu často zobrazováni, zejména ti s kostýmy kabuki a noh.






Jaké jsou tedy znaky gangura?

  • vlasy: musí být nabarvené na blond, oranžovou, stříbrnou, šedou, zlatou nebo bílou, případně paruka
  • tmavé falešné opálení celého těla, tmavý bronzer
  • rozjasňující (třpytivý) pudr na obličej
  • kolem očí nebo jen na horním víčku výrazné bílé linky, bílý stín nebo bílý korektor, oči by měly vypadat jako panda
  • výrazně černé oční linky 
  • umělé výrazné řasy (černé nebo bílé)
  • výrazně barevné kontaktní čočky (nejlépe modré)
  • bílá špička nosu
  • bílé nebo světle růžové rty
  • výrazný nail-art (hodně nazdobené nehty)
  • lepící šperky na obličeji i po těle (hvězdy, srdíčka), ale samolepky mají i na kabelkách a mobilech
  • hodně náramků, náhrdelníků, prstenů
  • umělý květ ve vlasech (ibišek) 
  • minisukně a výrazné boty na platformě, většinou sandály, ale i kozačky
  • zářivě barevné oblečení


Ganguro styl má i svoji kulturu. Dívky jsou nazývány Party Girls. Často se shromažďují ve skupinkách nazývaných gal-cir (cir = kruh), předvádí synchronizované tance (něco jako byly naše české spartakiády) na hudbu para para.






Z gangura se později vyčlenily další alternativní japonské styly, jako Yamanba (je pojmenován po horské čaroděnici japonského folkloru Yama-Uba)  a Manba. Yamanba zanikl někdy kolem r. 2004. Jeho typickým výrazem byly bílé stíny jen nad okem. Manba má bílý make-up i pod očima, nepoužívá ozdobné samolepky. Vlasy jsou pestře barvené, většinou syntetické, převažuje růžová.























7 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Taky mě to udivilo, my český bledulky (ve většině případů) sháníme světlé make-upy a oni si tam tvoří umělé opálení :)

      Vymazat
  2. Ahoj, ráda bych tě pozvala na svůj blog . Předem podotýkám, že mi nejde o reklamu, ale o to, aby se o problematice, které se na svém webu věnuju, dozvědělo co nejvíce lidí a poučilo to tak laickou veřejnost, která je většinou jen plna předsudků. Blog je věnován poruchám příjmu potravy a hlavně boji s těmito nemocemi. Nehodlám se řadit k thinspo nebo podobným komunitám. Na blogu najdeš i trochu z cesty mým životem, každodením bojem s PPP, ale také spoustu rad a tipů týkajících se kosmetiky, fotek, článků o mně samé, beauty vychytávky, recenze, recepty, které nikde jinde nenajdeš a mnoho dalšího. Kdyby tě blog zaujal, budu moc ráda, když zanecháš komentář nebo se můžeš stát dalším z mých ctěných "followers". Budu se moc těšit na tvou návštěvu a přeji krásný zbytek dne. Andie :)*
    www.andie-chambers.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda se podívám, s poruchami příjmu potravy taky občas bojuji v různých podobách, protože jsem někdy v 15 začala s drastickými dietami, je mi 41 a mám nadváhu, jím špatně, čili někdy skoro vůbec, jindy hodně.

      Vymazat
  3. Tak tohle tedy není šálek mé kávy. Miluji porcelánovou pleť a tohle mi přijde doslova...odporné. Ale proti gustu žádnbý dišputát. Ale stejně jsem ráda, že to v ČR nemáme :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ou, tak on se někdo šílenější než já fakt, našel.. :O :D :D


    http://wormake.blogspot.cz/2015/05/vybarvi-se-do-fialova.html

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.