čtvrtek 23. července 2015

Vepřová panenka s ořechovým sosem a pečenými dukátky


Ahoj všem,

jsem tu dnes zas s jedním receptem. Vařím moc ráda a ráda si vymýšlím nové recepty. Nedávno jsem v giveaway na jednom blogu vyhrála oleje od firmy Bohemia olej (klik ZDE) . Moc mě potěšil Olej z vlašských ořechů a ten jsem se rozhodla využít při dnešním vaření.






Nejdřív ale něco o Oleji z vlašských ořechů, nevím jak vy, ale já do té doby ani netušila, že takový olej existuje. Je lisovaný za studena z jader vlašských ořechů, neobsahuje žádná barviva ani konzervační látky, je čistě přírodní. Na lžíčce je mírně zažloutlý a chutná ořechově. (A opravdu je chutný). Dá se využít jak v teplé tak v studené kuchyni a také na suchou pokožku. Jeho blahodárnými účinky jsou snižování hladiny cholesterolu, pozitivní vliv na nervový systém, zlepšování paměti. Více zde .


Olej z vlašských ořechů můžete zakoupit přímo zde (www.bohemiaolej.cz e-shop) za cenu 97 Kč nebo 250 Kč, dle velikosti. V nabídce je i luxusnější verze pražená.


Jelikož venku jsou tropická vedra, rozhodla jsem se včera pro nějaké rychlé jídlo, abych nemusela trávit v kuchyni u rozpálené plotny několik hodin. Vymyslela jsem takovou minutku a můžu vám říct, že všem moc chutnalo a po jídle se jen zaprášilo. Jdeme na to.




Vepřová panenka s ořechovým sosem a pečenými dukátky

Suroviny: vepřová panenka, koření (sůl, pepř, případně nějaká směs na steaky), olej z vlašských ořechů, slunečnicová semínka, bazalka, lžíce kečupu, tekuté koření, jíška, brambory

Postup:
1) Omytou panenku jsem nakrájela na plátky, které jsem naklepala jen klouby prstů na pěsti, mírně osolila, opepřila a dala trochu koření na steaky. Pokapala jsem ji ořechovým olejem a dala chvíli odležet do ledničky.


2) Pak jsem si nakrájela oloupané brambory na kolečka a naskládala je na plech s pečícím papírem. Pokapala trochou oleje z vlašských ořechů, který jsem ještě rozetřela mašlovačkou, pak je osolila a dala kořenící směs na farmářské brambory (moc dobrá!). Brambory jsem dala péct asi na 30 min na 180-200° podle typu trouby.








3) Na pánvi jsem si rozpálila olej z vlašských ořechů, ořechová vůně se hned rozprostřela po celé kuchyni. Pak jsem plátky osmažila na stupni 5 (z 9) cca 4 min. z každé strany a přendavala do misky. Zbytek oleje s výsmahem (výpekem) jsem seškrábla ode dna a na minutku do něj dala pražit asi 2 lžíce slunečnicových semínek, pak jsem podlila vodou, přidala lžíci kečupu a trochu bazalky. Bylo potřeba přisolit, ochutnejte a solte dle své chuti. Přidala jsem ještě asi lžíci Tekutého koření do omáček Kucharek a povařila asi  1 minutu, pak jsem zahustila tmavou jíškou. Po další minutě jsem přidala zpět plátky masa a ještě asi 5 min vařila na mírném ohni (stupeň 2).


naliji olej z vlašských ořechů
takto vypadá olej, když se rozpálí



osmažíme z obou stran

přendám do misky, smažím zbytek

2 lžíce slunečnicových semínek
podliji trochou vody

lžíce kečupu a trochu bazalky

tmavá jíška Knorr

minutku povaříme

dosolíme, dochutíme tekutým kořením do omáček

vrátím maso
4) Když byly brambory upečené, nandala jsem je na talíř, přidala plátky panenky a polila ji vzniklým sosem. My jsme si k tomu dali naši milovanou tatarku a brusinkovou omáčku, kdo jí zdravě, ať si dá klidně zeleninu.

servírujeme

Dobrou chuť a dejte mi vědět, jestli recept vyzkoušíte. U mě platí, co jídlo, to originál, protože si recepty vymýšlím. Mám hodně mlsný jazýček a už předem si umím představit výslednou chuť mých kombinací, takže proto.

Já se už teď těším na další recept s tímto olejem, který si děti poručily, tím je krupicová kaše, kterou tentokrát budu poprvé vařit jinak, nechte se překvapit, recept pro vás vytvořím. :)

Chcete-li vidět fotky větší, stačí na ně kliknout. 

9 komentářů:

  1. Mmm vypadá to opravdu krásně! :) Určitě jsi skvělá kuchařka :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to krásně! :)
    GA- http://anyworld0036.blogspot.cz/2015/07/metalicke-tetovani-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to vážně lákavě a o tom oleji slyším poprvé :)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za tip. Já vždy na brambory používala směs na pečené brambory a není to ono. Zkusím se v obchodě poohlídnout po koření co máš ty a vyzkouším. Jinak to jídlo vypadá skvěle, mám ráda takové jednoduché recepty a těším se na krupicovou kaši jinak. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to hezky, je to i hezky doprovoděné fotkami ! :)
    Denisse Beauty

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to skvěle :-)

    http://wormake.blogspot.cz/2015/07/balea-trend-it-up.html

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá opravdu skvěle a už to mám uložené v záložkách, asi někdy překvapím přítele (a nejspíš i sebe, jestli to zvládnu) a pokusím se to ukuchtit aspoň z půlky tak krásně, jako ty! :)

    OdpovědětVymazat
  8. To vypadá fakt luxusně, mám na to chuť a proklínám se, jelikož jsem po snídani :D Hezký blog, dozvím se spoustu nového.

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam.. To vypadá dobře a věřím, že to chutnalo ještě líp!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.