pátek 27. listopadu 2015

Vánoční dárek pro maminku, babičku nebo tchýni - tipy od jedné mámy

Ahoj ženy, slečny a dívky! 
Pokud si lámete hlavu nad tím, co koupit k vánocům mamince, babičce nebo tchýni, třeba najdete inspiraci zde. Sama jsem mámou, ženou ve věkové kategorii 40+, tak vám prozradím, co je podle mě hezkým vánočním dárkem. Dnešní článek bude zaměřený na moje oblíbené kosmetické produkty. 
zdroj foto



Proč je kosmetický dárek pro ženy 40+ vhodný? Protože my ženy v tomto věku jsme většinou mámy nebo dokonce už babičky a většina z nás celý život investovala penízky především do svých dětí (vnoučat) a sebe jsme víceméně šidily. Když už bylo peněz víc, investovaly se do praktických věcí, jako aviváže, dekorace a doplňky do bytu, nové záclony a povlečení, rekonstrukce bytu apod. Ale dávat tisíce do kosmetiky jsme si většinou nedovolily v takové míře, jako za svobodna, bezdětna. :) Tak to má většina mých vrstevnic, vždy investují o stupeň méně, než by ve skutečnosti chtěly. 
Pokud vaše maminka kosmetiku používá, mrkněte se, jaké značky u ní převažují, jaký má krém, zda má masku, jakou značku používá na vlasy. Zdá se vám, že má jen drogerkové značky? Tak věřte, že nějaký ten lepší produkt z parfumérky jí určitě potěší. 

Pokud máte naopak pocit, že vaše maminka kosmetiku skoro nepoužívá, nelíčí se, případně si vystačí s jednou řasenkou a jednou rtěnkou, pleť si čistí vodou a mýdlem a občas si ji natře obyčejným krémem typu indulona, pak věřte, že i taková žena v tomto věku nepohrdne něčím lepším, protože pohled do zrcadla na stárnoucí pleť nedělá radost žádné z nás. Jen tyto mámy většinou nemají ani přehled, co si mají koupit a po čem sáhnout. 


foto zdroj

Rozdělím to do dvou základních kategorií.

Tělová a pečující kosmetika:

1) šampony na vlasy
Sáhněte po něčem profesionálnějším, určitě se nejprve zamyslete, jaký typ vlasů maminka má, zda dlouhé, krátké, řídké, krepaté apod. A podle toho se orientujte. 



* dražší: 
zdroj
Mně osobně se osvědčily produkty značky Alterna, konkrétně by to mohla být řada Caviar - přípravky této řady bojují proti známkám stárnutí na buněčné úrovni. 
Šampon stojí od 648 Kč (až do 1200 Kč - proto vybírejte, kde koupíte), řada obsahuje další produkty, takže nakupujte dle vašich možností.
Nejlevněji jsem tento šampon Alterna Caviar našla zde.






* levnější: 
foto zdroj 
Mám docela velikou spotřebu šamponů, většinu z drogerie. Za objev roku, který s mými vlasy udělal divy, považuji šampon Balea Pro dlouhé a namáhané vlasy. Mám šampon a kondicioner a moje vlasy jsou po něm na pohled zdravější, pevnější, zářivější. Přitom je to jeden z nejlevnějších šamponů, zakoupíte v DM drogerii za cenu asi 39 Kč, takže můžete udělat třeba nějaký vlasový balíček. 





2) Sprchové gely (sprchové krémy)

Pokud vaše maminka (babička) kosmetice neholduje, určitě používá produkty na mytí, tedy výše zmíněné šampony a také nějaké mýdlo nebo sprchový gel. 

* dražší: 
Nevybrala jsem sem nic extra drahého, ale vybrala jsem značku, kterou mám opravdu moc ráda a jejíž výrobky ráda používám, hodně mi vyhovují, v porovnání třeba s drogerkovými. Při každém použití cítím rozdíl, že jsou o několik levelů výš. Jedná se o produkty italské, zcela přírodní, z e-shopu tendenceesence.cz Doporučila bych vám např. tuto dárkovou sadu v taštičce s olejem z japonské kamelie (protože my jsme za totáče měly moc rády luxusní mýdla kamelie, tudíž to je i taková retro vzpomínka) zde (sada za 398,- Kč) nebo tuto sadu s arganovým olejem za 249,- Kč (jedná se o menší balení, ale i tak potěší, protože má vynikající účinky). O tomto arganovém oleji jsem vám psala ZDE. Na stránkách najdete i další výrobky, které jsou dobré. 

* levnější: 
Mně osobně na pokožku 40+ z drogerkových produktů nejvíce vyhovují sprcháče Dove, kde ten jeden je přímo na zralou pokožku a navíc opravdu nádherně voní.
Ale co se týče pouze vůně, jasně u mě vedou sprcháče Balea, které nakupuji po celý rok. Nedělají pokožku tak hebkou jako Dove, ale jejich vůně jsou mé nej a navodí mi ten správný pocit relaxace. Balea má spoustu hotových dárkových balíčků, ale zvažte, zda všechny produkty budou využité. Kupovat balíček, kde maminka využije sprcháč, ale už ji nebude bavit tělové mléko, nemá podle mě smysl. Není přeci problém si balíček sestavit sami a nějaký vhodný vytvořit. 


3) Krémy na ruce


 Crabtree & Evelyn sada na ruce - foto zdroj 

K těm bych dodala asi jedno, je to věc, kterou ženy buď používají ve velkém anebo naopak nepoužívají. Já osobně patřím k té druhé skupině, jeden krém mi vydrží dva roky a dostat ho pod stromeček, by mě asi extra nepotěšilo. Pokud však vaše maminka patří k té první skupině, pak určitě nic nezkazíte, když jí nějaký kvalitní darujete. 


* dražší:
(o těch levnějších se ani zmiňovat nebudu, tam nemám žádného favorita) 
Co se týče krémů dražších, doslova jsem si zamilovala jednu značku, tu, kterou prý používá i anglická královská rodina. Ano, je to Crabtree & Evelyn. Ani výrobky L´Occitane, které jsou také fajn, ani žádné jiné, dosud u mě nepřekonaly C&E. Takže doporučuji mrknout na jejích stránky, kde mají i různé sady, krásně zabalené, mohu upřímně říct, že taková sada by mě potěšila moc: ZDE (ceny 350 - 1550 Kč).

4) Masky
Ty jsou vhodné pro každou ženu, ať už kosmetiku používá nebo ne. Těm, co kosmetiku téměř vůbec nepoužívají, nezapomeňte vysvětlit, jak se taková maska používá. Je to vlastně jednoduché, než půjde do sprchy, dá si ji na 15 minut na obličej a při pravidelném používání se výsledek dostaví. 

* levnější:
Z těch levnějších mám dobré zkušenosti s maskami od Oriflame či Dermacol. Za zvláštní zmínku stojí masky plátýnkové, které se lehce z obličeje sundavají. S jednou takovou nyní přichází i značka Essence, kde si můžete sestavit balíček s těmito plátýnkovými maskami (33 Kč) + hydratačním krémem stejné řady, hluboce hydratující. 

* dražší:
Mám jasného favorita, masku, kterou sama používám a která je momentálně tou nejlepší, jakou jsem dosud měla. Přitom cena není až tak vysoká, vezmu-li v potaz její účinek a kvalitní složení. Jedná se o masku značky Green Energy Organics, rozjasňující gelová maska proti vráskám, najít ji můžete ZDE (690Kč) - nyní sleva 20% po zadání kódu "geo20".
Za sebe ji doporučuji, dávkuje se v malém množství, takže balení vydrží na několik měsíců a po každém použití mám pleť doslova o pár let mladší. Příjemně voní, krásně se smývá, nemám ji co vytknout a je to můj objev roku. 





5) Přípravky proti vráskám
Moje máma si nikdy pleť nemazala a i když se jí snažím k tomu poslední roky přesvědčit, je to těžké. Se všemi krémy má divný pocit. Letos se mi podařilo jí k svátku dát konečně krém, který začala používat a zvykla si ho nanášet denně. Jedná se o řadu Dermacol Botocell, sama tyto přípravky používám a oceňuji na nich to, že se rychle vsáknou a na pleti nejsou nijak cítit. Mají okamžitý liftingový efekt, při pravidelném používání sníží hloubku vrásek. Psala jsem o nich ZDE. Nyní mají nový název a zakoupit je můžete v drogerii nebo třeba přímo na stránkách dermacol.cz - tam vidíte nabídku, krém, sérum, oční krém nebo balíčky. 

*dražší: Napadá mě tu tip na jedno méně známé sérum, alespoň já jsem ho dříve neznala a ani o něm na blozích nevidím články, ale sama jsem ho kdysi vyzkoušela a poslední dobou stále uvažuji, že si ho koupím zas. Pleť po něm byla vyhlazenější a přitom bylo příjemné, nelepkalo, rychle se vsáklo. Takže podle mě je sérum leckdy lepší dárek než krém, má lepší účinek a není na pleti cítit. Jedná se o sérum Vita-Age Aurum z e-shopu http://www.bezvavlasy.cz/, o kterém jsem vám psala zde.


Dekorativní kosmetika
S dekorativkou je potřeba důkladně zvážit, jaké produkty máma používá, zda se vůbec líčí. Pokud se nelíčí, pak jí nenadchnete ani drahým kosmetickým produktem, protože ani nepozná rozdíl mezi Oriflame a Cliniquem. Navíc pokud se nelíčí a jednou do roka vyráží někam, kam se nalíčit chce, stejně mi volá, abych ji přijela nalíčit já, takže mi stačí vzít svoji kosmetiku. A když se náhodou někdy nalíčit chce, stačí jí řasenka a nevýrazná rtěnka. 

Pleť:
Určitě ne žádný hutný make-up, ty zvýrazňují vrásky. Takže něco lehkého, co se dá v případě potřeby vyššího krytí vrstvit. Těžká je otázka odstínu, takže jestli máte pocit, že maminka touží po novém make-upu, je lepší obdarovat jí nějakou poukázkou k nákupu a nabídnout jí, že si po vánocích uděláte společný výlet a produkty vyberete na místě. 

* levnější:
Pokud přesto chcete nějaký krycí krém, jako ideální volbu vidím nějaký BB krém. Vyzkoušela jsem jich hodně a za mě můžu říct, že nejhezčí pleť mi dělaly následující tři: Dermacol, Miss Sporty a Essence (zde to byl ale CC krém!), všechny tři jsem měla v nejsvětlejším odstínu. Krásně na pleť sedly, nebyly takřka vidět, čili dají se rozetřít do ztracena, ale zakryly různé rozšířené žilky, daly pleti jiskru a sjednocení. Vyzkoušela jsem i na mojí mámě, která se nikdy nelíčila a nesnesla by žádný make-up či pudr. Řekla jsem jí, že to je krém, který jen sjednotí tón pleti. A jelikož nedělá žádnou masku, naučila se ho občas použít. 
Co se týče make-upů, mojí suché pleti nejlépe vyhovují z drogerkových Rimmel - Wake me up a L´Oreal Lumi Magic, ale s odstínem je to risk.

*dražší:
Sem bych zařadila třeba Estee Lauder , který jsem měla a vyhovoval mi. Také mi velice vyhovoval ten od Mary Kay, který úžasně splynul s mojí pletí, vyhladil ji, sjednotil tón a pěkně hydratoval po celý den. 

Bohužel v této kategorii vám spíše neporadím, protože jiné dražší jsem zatím nezkusila. Co mě láká, jsou značky Yves Saint Laurent, Dior, Givenchi, Clinique anti-aging make-up a další. Ale nákupem tohoto typu produktu hodně riskujete, zda odstín sedne a zda jej máma vůbec bude používat. 

Řasenka: 
Když už dekorativka, tak bych vsadila na řasenku. Patří vaše máma k těm, co mají řasenku už 2 roky? Vytáhne ji jednou za rok, když jde na sraz se spolužáky? Tak možná už ji má pěkně vyschlou a nějaká nová by potěšila. Ale která? Ženy, které se nelíčí často, nemají ten cvik v ruce, určitě ocení řasenku spíše s užším kartáčkem. Takovou, která půjde lehce očistit, když se jí při líčení dostane i kolem očí, která půjde potom dobře odlíčit, aniž by musela vlastnit dvoufázový odličovač. 

*levnější:
Za mě tip č. 1 je řasenka Miss Sporty Studio Lash 3D Volumythic, která má úzký zahnutý kartáček, barvu krásně tekutou, takže mi ani po 9 měsících nijak nevysychá a stále se s ní lehce líčí. Stačí s ní přejet po řasách v jakémkoliv směru, dodá objem, délku i nádhernou barvu. Ač je Miss Sporty pro mladé, neznám lepší řasenku z drogerie. Dobře se mi pracuje i s jinými řasenkami, ale ty třeba do 3 měsíců vyschnou, což není určitě dobré pro ženu, která se líčí "příležitostně" párkrát do roka. (cena kolem 60 Kč, v drogeriích ve stojanu Miss Sporty). 

foto zdroj


*dražší: 
Sem bych dala klasiku: Benefit - They´re Real!, Too Faced - Better than Sex, Urban Decay - Perversion. Ani jednou z této slavné trojice bych nepohrdla. 


Oční stíny:

Opět platí pravidlo - líčí se maminka? Jak často? Určitě nevolte nic výrazného, nemusely byste se trefit do vkusu. Volte tedy v barvách spíše tělových, hnědavých, zemitých. Pokud se maminka líčí jen občas, pak jí určitě potěší nějaká malá paletka, ideálně se zrcátkem a aplikátorem (zřejmě nevlastní štětce a veškerou svoji kosmetiku uchovává v jedné kosmetické taštičce). 


e.l.f. foto zdroj
*levné
paletka E.L.F. Natural se 6 stíny (70Kč)
paletka Estyle Natural s 5 stíny (259Kč)
další malé paletky najdete v drogeriích ve stojanech L´Oreal, Rimmel, Essence apod. Za zmínku stojí i malé paletky Avon. 








*dražší
tady jsou mým favoritem paletky Zoeva (kolem 500 Kč), mrkněte na nabídku zde . Moc si sama přeji paletku En Taupe.
Z těch ještě dražších jsou to zajisté paletky Urban Decay ZDE - zde myslím nic nezkazíte malou paletkou Basic (780Kč) nebo novou Gwen Stefani (1550Kč). 

Tyto dražší nemá cenu kupovat mámě, která se líčí jen výjimečně a není to pro ni to nejdůležitější, je ženou spíše praktickou, ráda čte a vaří. Nezná značky kosmetiky a paletka Estyle má pro ni stejnou hodnotu jako UD. 
Zoeva - foto zdroj


Rtěnky:
Zde platí to, co u make-upů. Pokud se maminka líčí jen výjimečně, zřejmě ji ani nová rtěnka pod stromečkem moc radosti neudělá. Navíc tyto mámy, co se nelíčí, nemají ani moc rády pocit nátěru na rtech, ani lepkavost lesků. Možná větší radost by jí udělal obyčejný Jelení lůj, pokud ho má celý život na nočním stolku.
Máte-li mámu, která si rty maluje,  i přesto zvažte, zda se trefíte do tónu, ve kterém se bude cítit dobře. 

*levné:
essence - zdroj
Sem určitě patří drogeriové dlouhotrvající rtěnky Essence, krásné krémové rtěnky Rimmel, klikací rtěnky Dermacol, z těch dražších rtěnky L´Oreal, Max Factor či Astor. S výběrem odstínů buďte opatrné, doporučuji spíš nějaké hnědé či bronzové. Nedoporučovala bych ani suché matné rtěnky, které zalézají do vrásek, ani rtěnky se shimmerem, které také nějaký ten rok přidají. Osobně mámě rtěnky a lesky raději nekupuji.



*dražší:
foto zdroj
Viz pravidlo výše. Co se týče mě, potěšila by mě rtěnka MAC, které můžete koupit v parfumeriích Douglas (550Kč), na e-shopech např. parfums.cz (509Kč). A taková rtěnka Dior, to je také takový můj věčný sen, který si snad pořídím, až nebudu muset platit tolik věcí nezaopatřeným dětem.   







Parfémy
Hezkým dárkem může být i parfém (700 - 2800Kč). Opět je potřeba rozlišit, zda vaše máma parfémy používá často nebo jen příležitostně. Pokud je typ ženy, co parfém bere jako běžnou součást dne, má svoji oblíbenou vůni, nemusíte se jí trefit do vkusu a může to být dar-nedar. Co se líbí vám, nemusí se vůbec líbit jí. Pokud máte mámu, co si v životě parfém sama nekoupila a ocení, že nějaký dostala, pak to zkusit můžete, protože parfém je takový klenot v kosmetickém světě. Taková máma je ráda, že jí někdo vůni vybral a neřeší tolik, že existují tisíce jiných vůní. 

Samozřejmě nemám vyzkoušené všechny parfémy, i když dost jich bylo. Jen tak pro inspiraci, mám-li říct své tři favority, jsou to: 
  • YSL - Black Opium
  • Clinique - Happy to be (ten jsem měla snad 4x)
  • Chanel - Chance Eau Fraiche - toaletní voda


Ale mám i další své oblíbence, třeba z těch novějších je to ještě Bvlgari - Goldea nebo Calvin Klein - Reveal.

Co naopak nemohu vystát, jsou různé vůně z drogerií. Je jich tam mnoho a lákají, ale mně osobně se snad líbila jen jedna, kterou mi kdysi koupil syn, a to Victoria Beckham. Dostala jsem jich více, od kolegyň v práci apod, ale bohužel většinu jsem dala jako vůni na wc. Takže za mě, tohle ne.


Tento článek by mohl být ještě delší, není zde zdaleka vše, co mám ráda, ale je tu takové to základní. Třeba vám to trochu pomůže při rozhodování, jaký dárek pořídit.

Co kupujete mamince, tchýni a babičce vy?






11 komentářů:

  1. Super článek, do ted jsem neměla ani představu co mamce k Vánocům pořídit :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek :) Mamce jsem pořídila knížku, o které strašně dlouho mluví, ale nekoupila si ji protože je drahá, tak snad ji pod stromečkem potěší :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezké tipy, myslím, že kosmetika či parfém je vždycky vděčný dárek, to využije úplně každá :)

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné tipy .. :-) Já babičce kupuji letos červenou peněženku :-) A mamce ještě nevím. A paletky Zoeva jsou moje srdcovka mám skoro všechny, až na jednu a ta je právě paletka Taupe :-) I love Zoeva :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Káťo, já si vždy tvého názoru vážím a přemýšlela jsem o tom, co píšeš, musím s tebou souhlasit. Takže jsem se nakonec rozhodla, že článek upravím. Máš pravdu, že s tou dekorativkou se člověk nemusí trefit. Já to spíš psala ze svého pohledu, co mně by udělalo radost, ale u mě to funguje tak, že si píšu seznam, co bych si přála a to všem, kdo mi kupují dárky, sdělím. Dokonce i mojí mámě jsem všechnu kosmetiku kupovala já, ale je jí 60+ a sama se v tom vůbec nevyzná, protože se vůbec nelíčí, za druhé má tón pleti jako já, takže co sedne mně odstínem, jde i jí. Parfémům také nerozumí, nikdy snad ani nebyla v parfumerii, takže používá to, co dostane a neřeší to. Ale je jiná generace. Ale když tohle vezmu podle sebe, asi bych nejásala, kdybych dostala parfém, který by mi nesedl. Tak já článek dodatečně poupravím.

    OdpovědětVymazat
  6. A na druhou otázku, to jsi mi také nasadila brouka do hlavy. Když jsem měla manžela, ten byl schopný mi koupit kanystr benzínu nebo auto, on byl přes ty auta. Většinu života jsem sama s dětma a ty zatím nevydělávají, takže dárky jsem dříve dostávala od ježíška jen ty, co jsem si sama koupila (jednou jsem dokonce zapomněla, až když moje asi 5 letá dcera o štědrý den pronesla: to jsem mami zvědavá, co ti ježíšek přinese, ve mně hrklo a o štědrý den jsem běžela si něco koupit.) Když děti povyrostly, byly to dárky, co samy vyrobily. Od rodičů věci praktické, do domácnosti (hrnce, povlečení apod). Nikdy jsem asi od nikoho nedostala kosmetiku, i když bych ráda, ale máma to neuznává, pro tátu je španělská vesnice. Ale i když jde o narozeniny apod., vždycky mám radši to, co si přeju (nebo vyberu) než to, co někdo koupil sám.

    OdpovědětVymazat
  7. Souhlasim s Katkou. Parfém jsem mamce koupila jednou, asi před 10 lety a možna ho má dodnes, nepoužívá ho. Jinak je to suoer článek, je vidět, že sis s ním dala práci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem text článku upravila, protože taky souhlasím s Katkou :D Ta nevím, jestli už jsi viděla tu opravenou verzi.

      Vymazat
  8. Radko, teď jsem si vzpomněla na vánoce před dvěma lety, kdy mi manžel dal pod stromeček vůni od H. Bosse Jour Pour Femme - nejdřív jsem se nenápadně zděsila, protože první, co mě napadlo, že mi vůně nebude sedět... nakonec jsem byla nadšená... naštěstí :) A potom i manžel, že se trefil :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ja jsem loni koupila mamce marihuanovou mast na krecove zily - http://www.lecivemasti.cz/vsechny-produkty/konopny-gel-na-krecove-zily-s-extraktem-konopi-100ml.html , protoze tim dost trpi a nechtela na zadnou operaci. A svete div se - pomaha. tak ji letos mimo jine zase koupim ve vetsim baleni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ani netušila, že i na žíly je taková mast dobrá. Já mám Priessnitzovu mast na žíly a od té doby mě taky nebolely, přežila jsem celé léto bez oteklých kotníků, a že byly hicy. :D

      Vymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.