středa 13. května 2015

Vaření s Knorr II. "Štáva není bujón" Vepřo-knedlo-zelo VIDEO.

Přestože vařím moc ráda a myslím, že hodně dobře, nějak tu nemám časový prostor pro moje recepty, ale třeba to časem napravím. Tentokrát vám ale přináším jeden recept, jak napsaný, tak i na videu. Opět (podruhé) jsem se zapojila do akce firmy Knorr, tentokrát byla hlavním tématem Bohatá šťáva na tmavá masa. Pro ty méně zdatné ve vaření jen ujasním, že tmavým masem se rozumí zejména vepřové a hovězí, světlé maso je pak označení především pro drůbeží. (Pro slovenské čtenáře bravčové - jako malá jsem si myslela, že bravčová konzerva je maso z vrabců a hydina čili drůběž, mně se ty slovenský názvy prostě líběj víc, tak je sem musím hodit no, i když nevím, jak říkáte tomuto jídlu, bravčo-knedlo-zelo?).

Rozhodla jsem se tentokrát uvařit naše oblíbené vepřo-knedlo-zelo, které míváme tak jednou za 2 měsíce, ale fakt si vždycky mlaskáme pochutnáme. Samozřejmě k němu dělám domácí knedlík. No a co by to bylo za správné vepřo-knedlo-zelo, kdyby k němu nebyla nějaká dobrá šťáva, která dodá příchuť masu, ale taky si máte knedlík do čeho máčet a krásně vám to klouže do krku :)))

Od firmy Knorr mi byl zaslán balíček plný různých surovin. 


Zelená obálka skrývala opravdu nečekané překvapení, poslali mi 100 Kč bankovku určenou na nákup masa. Tak to jsem fakt nečekala, ale potěšilo, ne že ne. :)))





Dále balíček obsahoval pár brambor, česnek, žlutou i červenou cibuli, loupaná rajčata, špenát v plechovce - to jsem vůbec neznala, rýži a hlavně jejich Bohatou šťávu na tmavá masa. Tu jsem také ještě nikdy nezkoušela, i když produkty Knorr používám ráda, zejména jejich bujon bez glutamátu a konzervantů a jejich granulované jíšky, světlou i tmavou. (Na odkaze na bujon najdete můj recept na 1. vaření s Knorrem).

A teď už samotný recept, tak jak vařím toto klasické české jídlo já.


KNEDLO
Tady vidíte suroviny potřebné na přípravu 2 šišek knedlíku:
polohrubá mouka - 2 hrnky
1/2 kostky droždí
1/2 hrnku vlažného mléka s trochou cukru
sůl
1 vejce


VEPŘO
můžete použít vepřové maso, které vám vyhovuje, my máme rádi mix, takže pro dnešní vaření jsem použila:
vepřová pečeně (čili kotlety)
krkovice
bůček
na maso směs koření (mám koupenou namíchanou)
sůl
kmín
cibule
česnek
sušené houby



ZELO
sklenice bílého zelí ve sladkokyselém nálevu
6-10 lžiček cukru
špetka soli
sádlo
cibule




Když kvásek vzejde, dělám si těsto na knedlíky v robotu, který má hnětací funkci, dokonce těsto i nahřívá, aby hezky nakynulo (tento můj je Thermomix).


pohled shora do robotu, kde se míchá těsto cca 10 minut a pak tam asi 45 minut kyne


Mezitím, než těsto nakyne, dávám péct maso, které podliji vodou. Je ideální péct ho pod pokličkou, aby nevysychalo. Peču ho na vyšší teplotu a kratší dobu, to je další fígl, aby vám maso nevysychalo. Já tedy dávám 180-200°C na horkovzdušnou troubu a peču necelou hodinu.



Když dám maso do trouby, nakrájím na jemno cibulku a osmažím ji dozlatova na lžíci sádla. Pak přidám sklenici sladkokyselého zelí včetně nálevu. A protože ho máme raději nasladko, přidávám až 10 lžiček cukru. A špetku soli. Pokud je v něm málo šťávy, ještě podliju vodou a pak pod pokličkou dusím, klidně hodinu. 







Jakmile těsto nakyne, vyklopím ho na pomoučněné prkýnko a rozdělím na 2 části, z nich vytvaruji šišky. Těsto se nesmí moc mačkat, aby zůstalo nadýchané. Jakmile se mi začne vařit voda v hrnci, hodím tam obě šišky a vařím pod pokličkou 20 minut. Přidám ještě lžičku soli. Po 10 minutách knedlíky otáčím.


Zde vidíte prkýnko připravené na vyklopení těsta z robotu, obracečka na knedlík, provázek, kterým pak knedlík krájím na plátky a dávám je do mísy. 



Když je i knedlík uvařen a nakrájen, odkryji zelí a nechám odpařit případnou vodu (čili vařím do té doby, dokud se voda neodpaří), vytáhnu maso z trouby a na prkýnku nakrájím na plátky.

Šťáva, která vám v pekáčku zbyla, je nejlepší základ na přípravu nějaké té šťávy k masu. Také se tomu říká výpek. Normálně ho nechám povařit, aby se z něj odpařila voda, a pak zahušťuji zmíněnou jíškou od Knorru, tou tmavou. Dnes jsem ale výpek pouze přecedila (což není nutné, záleží na vás, jestli v něm chcete kousky cibule, česneku a sušených hub mít nebo ne), přidala jsem do něj 1 kalíšek Bohaté šťávy Knorr a krátce povařila. Obsah kalíšku výpek krásně zabarvil a mírně zahustil. A dodal ještě lepší chuť!





No a pak už jen servírujete a parádně se nadlábnete. :)



Já jsem si k tomu koupila i pivo, který jsem pak pila 3 dny, které běžně nepiju, moje pivní spotřeba je tak 3 kusy za rok. Já vůbec alkohol nemusím, takže za rok ho vypiji asi tolik, co někdo dokáže vypít za 1 večer.




Dobrou chuť!




Ano, během několika málo minut je vše pryč. A tolik práce s tím je :))) Ale mám jednou za čas tuhle českou klasiku ráda, chutná i dětem a to je to hlavní.


A pokud chcete, můžete si celý postup pustit na videu, které jsem pro tuto akci natočila. S videi začínám, takže omluvte kvalitu a délku. :)


VIDEO najdete zde: https://youtu.be/Exota32K7_s



Máte-li nějaké dotazy, pište do komentáře :)

Jak často vaříte klasická česká jídla vy? A které z nich je vaše nejoblíbenější?

5 komentářů:

  1. Skvělý :-) Musíš být skvělá kuchařka :-)

    http://wormake.blogspot.cz/2015/05/tag-17-otazek.html

    OdpovědětVymazat
  2. Jůů vypadá to pravdu dobře :)

    http://sweetelis.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá opravdu lákavě. Musela to být ňamka. :-)))
    Ten bujon mi barvou a skupenstvím připomíná demi glass :-))
    http://monalisabeautyeri.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkný článek a vypadá to opravdu skvěle :)

    PS: U mě na blogu právě probíhá GIVEAWAY!:) Budu ráda, když se zapojíš!:)
    http://www.lovies47.cz/2015/04/giveaway-03.html

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.