středa 9. prosince 2015

Retro výzva - hnutí Hippies ☮

Dnes opět delší článek, tak jdeme na to. 

zdroj


Hnutí Hippies vzniklo v USA počátkem 60. let 20. století jako mládežnické hnutí a šířilo se dále po světě. Základními myšlenkami tohoto hnutí bylo žití v harmonii s přírodou, umělecké experimentování zejména v hudbě, rekreační užívání drog jako LSD a marihuana. Jejich hlavním cílem byl mír a láska, květinami dávali najevo svůj protest hlavně proti válce ve Vietnamu. V roce 1966 bylo totiž ve Vietnamu už 300000 amerických vojáků.



K dalšímu čtení trochu muziky, mně se vybavuje hodně písniček z té doby, nejraději mám asi tuto:



Myslím, že nejznámějším filmem o této době je muzikál Vlasy (Hair) natočený v r.1979 českým režisérem Milošem Formanem.

Miloš Forman se na rodil 1932 v Čáslavi, přes léto žili ve Starých Splavech u Máchova jezera, kde jeho matka měla penzion.  Již v 11 letech se stal sirotkem, když mu rodiče zemřeli během 2.sv.války. Poté vyrůstal u příbuzných v Poděbradech, do třídy chodil např. s Václavem Havlem a s bratry Mašínovými. Po válce se se svým starším bratrem do penzionu vrátili a sami jej provozovali, ale za další 3 roky (1948) přišlo znárodnění a o penzion přišli. Zpět ho získali až v restituci v r.1991. Po událostech v srpnu 1968 odešel legálně do USA, ale směl dále spolupracovat s českými filmaři. Za film Přelet nad kukaččím hnízdem získal v r. 1974 Oscara za režii, film získal 5 Oscarů, včetně ceny za nejlepší film. Forman je považován za nejvýznamnějšího českého, amerického i světového režiséra. Z dalších jeho filmů se mi líbil Valmont a samozřejmě Amadeus, který získal dokonce 8 Oscarů. Ale Vlasy byly prvním filmem, který jsem od režiséra Formana viděla. 
Film Vlasy (samozřejmě se spoustou krásných songů, protože písně k této době patřily a film je muzikál) krásně ukazuje toto období očima obyčejných lidí, vidíme válku ve Vietnamu a hnutí Hippies, cítíme emoce, když váš nejlepší kamarád dostane příkaz jít do války. Pokud jste tento film neviděli, určitě na něj koukněte. Malá ukázka, ale rozhodně až během filmu vás to vcucne:


Hair
Dalším filmem, kde můžeme vidět hnutí Hippies (kromě spousty jiných událostí, takže si každý divák uvědomí všechny souvislosti, co čemu předcházelo a jak to bylo dál) je Forrest Gump (1994). Tento film jsem si pustila snad 5x a začátek mě nebavil, tak jsem to pokaždé vypnula. Až po šesté (s krásným klukem po boku) jsem začátek nevypla a z tohoto filmu se stal můj nej film všech dob (ne kvůli tomu klukovi, ale ten film je dokonalej). Mám nejraději filmy (a knihy), které jsou podle nějakých skutečných událostí. Také tento film doporučuji. 


Forrest Gump

A dám sem ještě trochu té muziky, ta byla v této době opravdu krásná, já z ní vždycky cítím relax a přestavuji si, jak v té době žili vrstevníci mých rodičů. I když já jsem se narodila až v r. 71, přesto jsme coby puberťáci v době před revolucí 89 milovali Vlasy a chodili také na "máničku" po vzoru hippies. Vše, co nám komunisti zakazovali, nás samozřejmě lákalo nejvíc. :) 




S hnutím Hippies bylo spojeno i duchovno, jóga, mantry, z nichž nejznámější je Hare Krishna (čti Krišna). Těch je také na youtube hodně verzí, kdo chcete poslouchat mantru před spaním, tak si ji tam najděte. 

Od 16. do 18. června 1967 se konal v San Franciscu festival Summer of Love, na který mířilo cca 100.000 lidí. Ano, hit San Francisco se stal světovým hitem a i spousta Čechů právě v těchto letech emigrovala do USA za lepším životem (ti, co to stihli před srpnem 1968, než naše hranice obsadili Rusové a železná opona). Jen můj táta docestoval po 400 km (z Valašska sem), než tu potkal mojí mámu, zamiloval se a na Ameriku se vykašlal, díky této lásce jsem se pak narodila já - už coby socialismem odchované "Husákovo dítě" (o 70. letech v ČR bude další díl Retro výzvy) :)))) Vidět život v ČSSR v těchto letech můžete ve filmu Rebelové nebo Pelíšky (mé dva nejoblíbenější české filmy).

























Tak a to je už poslední písnička, já vím, že někam asi spěcháte, ale tento "klip" si fakt pusťte, protože v něm uvidíte dobové fotky s outfity a styly "květinových dětí" - jak se mladým lidem hnutí Hiipies říkalo.  Tím už se z hodiny historie přesuneme k tomu, co asi chce vidět většina z vás. 




zdroj
Jaké se tedy nosily outfity, účesy a make-up? Jak jsem psala úvodem, šlo o sounáležitost s přírodou, takže vlasy se nechávaly růst tak, jak je komu příroda nadělila. A to se mi na té době líbí, bylo jedno, zda máte rovné, vlnité, kudrnaté, černé, blond či zrzavé, hlavně že jsou pravé. Umýt, nechat uschnout ve větru a při tom tančit. A aby nebyly tak obyčejné, zdobily se květinami, jedna květina nebo veneček z květin (živých). A aby nebyly nezkrocené, stačila kolem hlavy čelenka nebo smotaný šátek. Dlouhé přirozené vlasy měli i muži, ani vousy si nemuseli holit, jen občas zastříhnout, prostě každý si dělal, co chtěl (svoboda!!!). 



Oblečení bylo převážně volného rovného střihu, rukávy a nohavice mívaly často tvar do zvonu, čím širší, tím lepší. I na oblečení převládaly barvy a květiny nebo geometrické vzory čerpající inspiraci v etno stylech (Indiáni, africké kmeny). Sukně dlouhé až ke kotníkům, batikovaná trika. 


Boty převážně kožené sandálky, které se připevnily omotáním kolem nohy (tzv. kristusky, populární dodnes). 

zdroj

zdroj

zdroj



Oblečení nezdobily jen květiny, ale i spousta náramků, z kůže, bavlnek či korálků, to samé se nosilo i na krku. Ve vlasech čelenky, šátky i velké letní klobouky. Velmi populární byly i sluneční brýle, nejčastěji "lenonky" nebo "letecké". 

zdroj


zdroj

Symbol Hippies asi všichni znáte, snad víte i co znázorňuje, ale kdyby někdo nevěděl, my jsme mu v dobách mého mládí říkali protiatomový symbol (my jsme se neučili anglicky), v originále je to Nuclear Disarmament (ND), písmena ND se v signální vlajkové abecedě značí právě rovnou kolmou čarou (D) a vlajkami svěšenými dolů svírajícími mezi sebou úhel 90° (N). Ale verzí o vzniku symbolu existuje více, já se přikláním k této, když hlásali mír a v té době se do nukleárního zbrojení hodně investovalo. 

zdroj

Líčení? Je jasné, že když tito lidé žili v symbióze s přírodou, že se moc make-up nepoužíval. Oni byli minimalisté, trávili dny bez elektřiny a dalších vymožeností. Na co jsou peníze? Na co je moc? Láska je smyslem života. A nebránili se ani volné lásce "na jednu noc". Když se ženy malovat chtěly, i zde bylo dovoleno vše, proto líčení bylo někdy jednoduché (černé linky tužkou kolem celého oka a rozmazat), jindy zářivě barevné i s namalovanými vzory květin. Líčili se spíš pro nějakou příležitost, ne denně. 

zdroj

Dnes jsem použila tyto produkty (postupně, při změně čelenky :)




Dnešní "líčení" bylo docela zábavné :) Snad se pobavíte i vy u fotek, které jsem před chvílí dofotila a nemohla jsem je už nijak upravovat, protože do publikování zbývá 1 minuta. :))))



1. líčení - jen zelená kajalová tužka kolem očí, řasenka a nude rtěnka

2.líčení - paletkou sleek jsem přidala na horní víčko růžovou


3. líčení - na horní víčko jsem dala burgundy stín z paletky Sleek, dolů zelenou linku (Sleek) a černou fixou linku na horní víčko (essence), rtěnku růžovou



a už mám zpoždění 2 minuty.

Blogerky zapojené do této výzvy, u nichž najdete další články o této éře:


1. http://www.mejserada.cz (Radka = já)
5. 
8. www.hopeless-girls.blogspot.cz (Marti a Adél)


16 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. docela by se mi líbilo, kdyby se kytky nosily, já si občas kytku do vlasů připínám :) děkuji

      Vymazat
  2. Bezvadne zpracování článku i tutoriálu :-)))) Radka se hodi do každe doby; -)

    OdpovědětVymazat
  3. wow! you look beautiful Sweetie:)
    kisses
    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné! Te věneček mám taky, úplně jsem na něho zapomněla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ho všimla v týdnu, mám ho jako dekoraci v koupelně :D Tak mě napadlo, že na tohle ho použiju. Konečně se po 10 letech na něco hodil.

      Vymazat
  5. Ty čelenky jsou super. Sluší ti to. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkně jsi to vymyslela, džínová bunda je taky taková hipísácká klasika :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.