pondělí 21. září 2015

Bez skrupulí 1. - Jak mi vydělává blog a youtube a proč to vůbec dělám?


Je to právě 2,5 roku, kdy jsem se rozhodla začít psát blog. V té době jsem byla dlouhodobě nemocná, proto jsem se věnovala svému celoživotnímu koníčku, to jest psaní.

O čem může psát člověk, který momentálně lítá jen po doktorech? Moc zajímavého se mi v životě právě nedělo, takže jako nejlepší nápad se mi zdál ten, že budu psát blog o kosmetice, o líčení, péči, tedy o tom, co mě zajímá už 30 let (tj.od mých 14 let). Znám už i nějaké ty zkrášlovací fígle a triky, tak proč se o ně nepodělit. 

Mně psaní pomáhalo hlavně psychicky v těch nejtěžších chvílích. Stejnou potěchou je pro mě líčení, těch pár minut (skoro) denně, kdy dám volný průchod své fantazii a kreativitě, kdy si vše dělám po svém a nedržím se žádných pravidel (ano, moje kamarádky vědí, že jsem od mládí byla rebel a s potěchou jsem bořila konvence).




Dalším mezníkem byl březen 2015, kdy jsem se poprvé postavila před kameru a pustila se i do vlastních videí. Video, které trvá 10 minut, vám zabere klidně dva dny práce. Ovšem i tohle mě baví.

Všimla jsem si, že se na blozích poslední dobou často objevují diskuze o tom, kolik blogerky vydělávají a kolik kosmetiky dostávají (a že některé ani nepřiznají, že produkty dostaly). Takže vám dnes řeknu, jak jsem na tom po 2,5 letech blogování a půl roce natáčení já.

Živí mě blog a youtube? 

Ne, rozhodně mě neživí, naopak do něj investuji, protože je to můj koníček číslo jedna a je normální, že do koníčků lidé investují. 

Nakupuji větší množství kosmetiky než dříve, občas kupuji nový produkt s pocitem: Tohle musím vzít, to bude čtenáře teď zajímat. Přesto musím říct, že peněz mě to stojí méně, protože dříve jsem to měla takto: Došla mi řasenka, jdu do drogerie, vezmu novou, která mi zrovna nějak padne do oka. Nyní to mám tak: Sleduji v drogeriích akce a výprodeje a kupuji to, co má kladné recenze a je právě za výhodnou cenu. Takže nakoupím těch věcí mnohem víc, baví mě je srovnávat, abych vám měla pořád o čem psát. Tedy nejen o tom, co mi vyhovuje, ale i to, kde to můžete právě koupit ve slevě.

Něco samozřejmě stojí i to vybavení, zrcadlovka, paměťovky, čtečky karet atd., nakupování věcí do soutěží (do všech Giveaways na mém blogu jsem ceny koupila). Někdo se možná ptá, proč to dělám, odpověď je jednoduchá: Protože si velice vážím každého čtenáře a chci tímto nějak odměňovat ty, co moji tvorbu sledují. Proto jsem si vymyslela asi zatím jedinou pravidelnost na mém blogu, a to je soutěž každý měsíc, i kdyby o 1 produkt. Nikdy to nebyl produkt drahý, kupuji je ve slevách či na ebay. A nebudeme si nic nalhávat, nejen články, ale hlavně GA dokážou blogu přivést nové odběratele, a to mě těší. Na začátku by mě nenapadlo, že budu mít jednou víc než 200 čtenářů, nyní se to pomaličku blíží k 300. Na youtube dokonce k 600 a přes FB vás blog sleduje skoro 500. Což je opravdu počet, o kterém se mi na začátku ani nesnilo.

Někdy před 2 roky jsem si v nastavení blogu povolila reklamu na blog. Moje finanční situace je hodně kolísavá a díky nemoci se mi příjmy snížily na 1/5 mých původních, tak proč to nezkusit. Ať mám vlastní zkušenost, jestli blogerky vydělávají a kolik. Jednou z mých vlastností je, že pořád musím zkoušet vše, co ještě neznám, chci na konci života vědět, jak co na tom světě funguje. I když nevím, k čemu mi to pak bude. :) Takže pokud sledujete blog pečlivě, určitě jste zaregistrovali, že je na něm reklama. Za každé kliknutí na reklamu někým z vás mi jde 0,01 Kč na virtuální účet. Ano, jeden haléř. Což v souhrnu znamená, že po 2,5 letech blogování jsem vydělala už skoro 400 Kč (blog byl zobrazen už 65500x), které mi však nemůžou přijít na účet, minimem k vyplacení je částka 2000,- Kč. Takže o vydělávání blogem nemůže být vůbec řeč.  Přesto, proč třeba po 5 letech nedostat 2000,- Kč a nekoupit si nějaký vysněný high-end produkt, který si momentálně nemůžu dovolit, protože živím ještě dva puberťáky, a ti potřebují daleko víc než já. Jsem z generace, která byla od malička učena šetřit ve smyslu "dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí", nemusí pršet, ale je fajn, že aspoň kape. 

Toto tvrzení vám jednoduše dokážu screenem, doufám, že tím neporušuji nějaké pravidlo (nemají vše psát anglicky, když překlad z překladače nedává smysl a já se učila ve škole rusky). 



screen - příjem za dnešek, za včerejšek, za týden, za měsíc, za celou dobu


Další diskutovanou věcí jsou spolupráce a dostávání věcí zdarma. Opět je to oblast, která se týká větších a slavnějších blogů, než je tento můj, takže i tady můžete být naprosto v klidu. Vše, o čem píši, si kupuji nebo vyhrávám nebo dostanu od příbuzných k různým výročím apod. Nemám domluvenou spolupráci s žádnou firmou, ale mým snem by byla třeba spolupráce s Essence, ne proto, že bych si ji už nechtěla kupovat sama, ale proto, že sama si nikdy nekoupím celou řadu novinek a že bych pro vás měla možnost lepšího srovnání. A řeknu to narovinu, že zrovna této značce docela rozumím, protože jsem drogerkový zákazník a u některých těch větších blogerek vidím, že v tomto ohledu už ztrácí přehled (to já na vás vychrlím bez problémů, kterou limitku a kdy měli v Rossmannu, kterou v DM a kterou v Tetě, či Kauflandu, kde co mají za kolik a kdy mají jaké výprodeje). Ale jistě chápete, že pokud byste byli majitelé nějaké značky, že by pro vás nemělo žádný význam spolupracovat s blogem o 260 čtenářích. 

Takže zpátky na zem a nenechte se mást tím, že dělám ty soutěže. Nemám jakýkoliv důvod vám lhát a pokud nějaký výrobek vyhraju, dostanu k vyzoušení nebo od jiné blogerky, vždy vám jeho původ sděluji. Chci dělat své články objektivní, myslím si o sobě, že rozhodně nejsem prodejný člověk. Ani nemám žádné profi ambice zrovna v blogování, nemám už věk, zdraví ani čas jezdit na různé akce firem (jako vidíte u Petry Lovelyhair, Get the Louk, Cup of Style a dalších.). Tuto "kariéru" ráda přenechám mladším. Věřím, že i nadále bude pro mě blogování koníčkem a pro vás zábavou, že si budeme moct o čemkoliv podiskutovat. Já jsem ze sbírky starých pohlednic, kde mě jedna stála kolem 500 Kč, přešla na sbírání kosmetiky, kde se zaměřuji hlavně na ty kvalitní a levné. Objevit nej produkt v kosmetice nelze, protože každý má jiný typ pleti či vlasů, každý bude mít jiný nej produkt. Já vám chci ukazovat ty moje nej a ty moje omyly. 



Prošla jsem si celý blog a youtube. Na youtube nemám ani jedno video, kde bych dostala kosmetiku od firem, kromě věcí koupených tam mám věci, co jsem vyhrála, to vám vždy říkám v Nákupech a novinách. Na blogu jsem kdysi dostala nějaké arganové oleje, když jsem o nich psala. Vždy jsem to v článku uvedla. Co jsem dále dostala a o čem jsem točila, byly suroviny k vaření, které mi věnoval Knorr v rámci takové vařící výzvy. Tam jsem ukazovala, jak vypadá jejich bujon/šťáva k masu, ale protože knorr doma používám, viděli jste třeba i moji oblíbenou jíšku. Prostě je to zrovna značka, kterou mám ráda, vaření mě moc baví, takže tuto výzvu jsem přijala a nevidím na tom nic špatného. Pro mě to zas byla nová zkušenost, že držet kameru a levačkou vařit, taky není moc jednoduché. 

Přesto pokud by mi nějaká firma nabídla pro mě zajímavý produkt k vyzkoušení a k napsání recenze, kde by mi nekladly žádné podmínky, co musím a co nesmím říkat, jsem ochotna do toho jít. A opět se to v článku dozvíte, to je samozřejmé.

Na youtube jsem si doteď reklamy nezapnula, nechci vás s nimi obtěžovat, abych si díky nim vydělala 200 Kč za rok, které by mi stejně nešly odeslat kvůli minimální hranici pro výplatu. U nějakého videa se mi reklama zobrazila, tak jsem zjistila, že i když si vyberu hudbu z nabídky youtube, je u některé hudby reklama, ze které jde zisk majiteli skladby. Tolik tedy k mým (ne)příjmům z blogování a youtube. 

Nedostávám vůbec žádné nabídky?

Ale ano! I mně 1x-2x do roka nějaká nabídka do e-mailu dorazila. 

Před nedávnem mi přišla nabídka na spolupráci s asijským e-shopem, ale odmítla jsem. Proč? Za prvé, nakupuji už rok na ebay a když jsem viděla ceny tohoto e-shopu, byly vyšší, tak proč bych vám ho měla ukazovat? Za druhé, abych si vybrala zboží za 15 USD a dělala pro ně video a článek, proč bych měla ztrácet tři dny reklamou na podivný e-shop za to, že si vyberu 2-3 kraviny? Kromě toho mají poštovné, na ebay koupíte bez poštovného. 

Další nabídka byla od českého e-shopu, který ovšem nabízel věci koupené na asijských (ebay mám tak prolezlý, že mě neoblafnou), ovšem za cenu až 10x vyšší! No nejsem pako, nebudu propagovat takové e-shopy na svém blogu, abych vás mystifikovala a doporučovala vám něco, kde bych sama nenakupovala, jen proto, že si od nich můžu každý měsíc 3 věci vybrat zadarmo. :/ Naopak, já vám raději budu ukazovat, jak lehce můžete ty samé věci koupit na ebay (návod Jak nakupovat na ebay)

Také jsem byla před nedávném pozvaná na workshop (poprvé), který se týkal olejů, tam jsem jela ráda. Olejů mám doma poměrně hodně, používám je denně, také se chystám natočit o nich video. Workshop byl pro mě zdrojem nových zajímavých informací, jeho smyslem nebylo nám vymývat mozky, abychom vám pak doporučovaly nějaký produkt. Už mám pro vás rozepsaný článek, jak si doma udělat margarin. 

Asi před 14 dny jsem dávala na FB odkaz na svůj starší článek s produkty Saloos, kde mě zklamala růžová voda. A pod článek mi přišel komentář, kde mi jedna firma nabídla, že mi pošlou jejich růžovou vodu, která má jiné složení než ta Saloos. Chvíli jsme si psali, protože jsem se bála znovu si pořídit růžovou vodu, když mi ta první spouštěla i migrény. Nakonec jsme se dohodli tak, že to zkusím a že mi zároveň pošlou něco pro vás, řeč byla o mýdle, nakonec k mýdlu poslali ještě balzám a vzorky. Proto nyní běží soutěž na FB, malá, krátká (do 23.9.15) A je první, kde jsem výhru nekoupila. Přesto doufám, že tím udělám někomu radost, a firmu, která mi to poskytla, jsem tam řádně uvedla. 

Aby článek neměl 3m na délku, budu končit. Snad jsem napsala vše, co jsem měla na srdci. Jsem člověk dobrosrdečný a taky lítostivý, když mi v jedné diskuzi někdo napsal, že my blogerky z vás děláme blbce, když dáme do soutěže jeden produkt a ostatní si necháme pro sebe, protože by firma nedala do soutěže jen jeden produkt, řekla jsem si, že chtě nechtě vám tento článek napsat musím. Kdo mě znáte osobně, tak víte, že holka na prodej nejsem, kariéru už mám za sebou a řeším vážnější problémy, než je shánění spoluprací, které by mi svazovaly ruce i svobodu slova. Takhle můžu psát, kdy chci, o čem chci, a svět se nezboří, když jednou vydám článek po 14 dnech a jindy 7x za týden, podle toho, jak to zrovna jde. 

Přeji krásný den a zachovejte mi přízeň, budu se snažit kvalitu stále zlepšovat (ano, kroutím hlavou nad některými staršími články, jak se mi nepovedly, o videích nemluvě). 

PS: Dodala bych "Nejsem mladá, ani blbá" (p.Škopková) Spoustu blogerek a youtuberek mám fakt ráda, beru je jako kolegyně a ne jako konkurenci, sleduji jejich články a videa a fandím jim :). 

A co vy, holky, co blogujete, co je pro vás největší motivací pro psaní blogu a co vás naopak umí naštvat nebo rozesmutnit, měly jste někdy chuť s blogem seknout? 

26 komentářů:

  1. Hezký článek a upřímný :) Myslím si, že nějaké spolupráce by sis určitě zasloužila, ale je fajn, že to neděláš jen pro to :) Já mám blog chvíli, píšu o tom, co mě zajímá a baví a psaní mě baví a odreaguju se u toho :) Kdyby se někdy v budoucnu spolupráce objevila, byla bych ráda a rozhodně bych o tom uvažovala. Ostatní blogerky a youtuberky za to rozhodně neodsuzuju, věnují tomu hodně času :)

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, je to příjemné odreagování. Ono je to spojené i s tím, že pořád se má člověk co učit, že když se to najednou u někoho přehoupne do té skupiny velkých blogů a začne dostávat nabídky, taky třeba ze začátku neví, jak s tím naložit. Proto to některé třeba tají, bojí se negativních reakcí. Myslím si, že čtenáři hloupí nejsou a poznají hodně, ale házet všechny blogerky do jednoho pytle a říkat, že všechny lžou a tají skutečnosti, je taky blbost. A většinou to řekne někdo, kdo pak ve finále dodá, že sleduje jen 3 blogy, protože ty ostatní lžou :)

      Vymazat
  2. Krasne napsany clanek. Urcite je nejdulezitejsi, aby blog byl hlavne konicek a ne nastroj k ziskani kosmetiky zdarma. Ovsem spoluprace jsou takova tresnicka na dortu a oceneni. Spoluprace mam a strasne si jich vazim, nabidka me vzdy neskutecne potesi a beru to v podstate tak, ze firma je dalsi ctenar, kteremu se blog libi a chce na nem mit sve produkty. Vzdy ale napisi, ze jsem to a to dostala, proc to tajit. A pokud firma ci e-shop nabidne i veci do giveaway, o to vic to ocenuji.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Ano, souhlasím s tebou, že dostat něco do soutěže určitě potěší, toho bych jednou dosáhnout chtěla. Někdy se stydím, že dělám GA o jeden produkt z ebay a jinde se může soutěžit o krásné balíčky, ale tak doufám, že jsou pořád lidi, co se umějí radovat i z maličkostí. Hlavně že je to vždy od srdce, ať už velký balík nebo malý.

      Vymazat
  3. krásny článok :) mňa vždy zamrzí, keď si mladé dievčatá založia blog len kvôli kozmetike... nemajú ani týždeň blog a už píšu " ak by ste mali záujem o spoluprácu, ozvite sa mi... " ... alebo stále propagujú a spamujú rôzne stránky na fb ( napr. DM, maybelline,... ) nenapíšu nič zmysluplné iba že sú blogerky a odkaz na ich blog... príde mi to smiešne a skôr ma to odradí od ich blogu ako priláka

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je veľmi dobrý a úprimný článok, pre mňa v mnohom aj prínosný. Nejaký čas som uvažovala, že by bolo fajn zarábať blogom ako to robia americké blogerky, ale potom som myslela na to, či by to neviedlo k imidžu predajnej blogerky, o ktorý nestojím. Niekedy keď na blogu vidím kopec klikacích banerov na rôzne weby, z blogu odchádzam, pretože to na mňa nepôsobí dobre. Jedna vec je samozrejme mať logá sponzorov, to je povedala by som úplne normálne, ale aby som na blogu mala z každej strany 20 reklám, o to nestojím ani ja a asi ani moji čitatelia. Je pravda, že na to človek potrebuje mať skutočne vysokú návštevnosť a za 400 korún za tri roky mi to ozaj nestojí za to aby som si vytvárala imidž, ktorý nechcem... Inak podľa mňa ak blogerky niečo dostanú v rámci spolupráce, malo by byť pre ne prirodzené, aby to uviedli v článku alebo videu. Veď predsalen ten sponzor si zaslúži nejakú tú vďaku, aspoň malé milé gesto a takisto čitatelia majú právo to vedieť. Je jasné, že poctivý bloger by nemal podávať skreslené názory na produkty len preto, že sú zadarmo, ale v dnešnej dobe by bolo asi naivné myslieť si, že každý bloger je poctivý, no nie?! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, že to za to v podstatě ani nestojí. :) Myslím ten výdělek z reklam, když blog nemá 5000 čtenářů. V tom hodnocení produktů je podle mě pro někoho těžké odpoutat se od emocí, může to vycházet i z podvědomí. Proto je zajímavé, že čteme tak rádi recenze, přitom žádná nemůže být nikdy objektivní, když nevidíme do hlavy dotyčného. Nemusí jít vždy jen o produkt zadarmo, ale někdy přemýšlím, kolik % holek by bylo schopných přiznat, že si koupily třeba paletku za 1400,- a že jim nesedí. Tedy opačný efekt, dát za něco hodně peněz a pak veřejně přiznat, že ta koupě byla chyba. Nebo i když je produkt, který 99% holek chválí, mě zrovna může zklamat, což se mi teď stalo s odlakovačem od dermacolu. Budu snad jediná, kdo na něj napíše negativní recenzi :/ Takže i ta objektivita je vždycky jen subjektivn

      Vymazat
  5. Moc hezky napsany clanek a naprosto souhlasim. Ja blog pisi, protoze me to bavi a urcitym zpusobem udrzuje taky trochu nad svetem plinek a detskych veci. I kdyz vlastne o tom i z casti to me psani je - ze byt na materske muze byt zabava a nemusi se clovek "vzdavat" svych konicku - ja je hezky spojila v jedno (vytvareni hand made vyrobku, kosmetiku, fotografovani, psani a hlavne mou rodinu). Mam weby a eshopy, kde nakupuji rada a spolupraci bych se asi v budoucnu nebranila, ale me psani na tom nestoji. Je to pro mne vyzva, ceho vseho se da dosahnout a hlavne jake uzasne lidi poznat. Mam hrozne rada vyzvy napr. Na blogerkach.cz kde se clovek muze zapojit a pokud je vybran, napsat recenzi na zajimavy produkt, protoze koikrat by mne nenapadlo si jej poridit (jsou to pro mne relativne nezname produkty nebo naopak drahe) a hlane neni limitovan stylem "musite napsat jen chvalu". A hlavne se u clanku vzdy uvadi, kde a jak byl vyrobek porizen. Mohu doporucit k vyzkouseni ;-)
    A jinak delam na blogu nejradeji reklamu svym vlastnim vyrobkum, ty jsou totiz nej ;-) :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu. A na blogerkách jsem se dřív docela zapojovala do výzev, občas jsem za to něco vyhrála, třeba kabelku, ale o tom jsem pak už nic nepsala. Tvůj blog mám ráda, hlavně ty tvoje výrobky, je to zas něco jiného, než je na ostatních blozích, něco originálního. A smekám, kolik toho při dvou dětech zvládáš, nad tvými koláči vždy slintám :D

      Vymazat
    2. To mam moc radost, ze se Ti muj blog libi. A zvladat to jde v pohode (teda ne kazdy den, ale vis jak ;-) ), holky jsou partacky a za chvili budou pect ony a ja jen popijet kaficko a odpocivat, to pak teprve bude clanku a noveho tvoreni :-D

      Vymazat
  6. Pěkný článek! Mou motivací je to když vidím, že ostatní články baví že je komentují a přibývají čtenáře. :)
    http://anyworld0036.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Super článek, upřímný, opravdu tleskám. Tohle se povedlo :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Tak to jsem ani nečekala, od noci tu kejchám a prskám s nějakou chřipkou, to ta bývá, člověk sedne a napíše, ani fotky jsem k tomu neměla, jindy to píši týden a nemá to takové ohlasy :) Díky.

      Vymazat
  8. Moc pěkný článek :) Konečně to někdo napsal pěkně a bez zášti :) Mám na to stejný názor. Nechápu tu závist blogerek mezi sebou, je mi jasné že ty nejznámější do toho investují mraky času a dost odhalují soukromí a musí jezdit na akce, já ted nějaké takové nabídky dostala a prostě nechci aby mi blog zasahoval do soukromí víc než je mi milé a nechci jezdit xkrát do týdne na setkání, jednání s firmami atd. Nebaví mě to. Nechci se setkávat s holkama které mi třeba nejsou sympatické , nebo nemáme nic společného nebo jsou třeba prostě názorově jinde a culit se do fotáku a prostě rozjet tak pořádné PR svého blogu.Můj volný čas je pro mě a mé nejbližší a rozhodla jsem se věnovat pouze tomu co mě činí šťastnou. Tím nechci říct , že je to špatné , naopak když to někoho baví a chce to tak, má můj obdiv, stojí to hodně úsilí a času. Takže chápu že pak mají dost věcí zadarmo a i jim to nějakou kačku hodí, a tak to je správně, věnují se koníčku dá se říct na profi úrovni a pokud nebudou lhát v recenzí je mi to srdečně jedno a přeji jim to. Proto nemám ráda hate články a závist. Každý máme milion možností a je jen na nás jaké chceme využít.

    Obdivuji tě za to že točíš videa já na to nemám trpělivost a ani moc čas. Zkusila jsem jedno a xkrát ho předělávala až mi ruply nervy :) Takže zůstávám u psaní a focení což mě baví nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  9. Rady, moc hezký a upřímný článek. Jsme vrstevnice a ani já nemám zapotřebí psát články za něco. Mě taky nikdo nic nenabízí, nemám dost čtenářů :-) a videa netočím vůbec. Ten eshop, který nakupuje na ebay a pak to prodává veeeeelmi "levně" znám a vždycky je mi na blití (pardon) jak lidem sprostě lžou. Jediné co s láskou přijímám a nikdy toho nebudu mít dost jsou knihy:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný a upřímný článek. Já mám blog ani ne půl roku. K jeho psaní jsem se odhodlala po cca roku a půl sledování jiných blogů. Kosmetiku miluju jako ty od mládí, baví mě a psaní mě bavilo už od základky. Tak proč to nespojit a při mateřské se trochu odreagovat od starostí s dítětem, domácností apod. Teď už jsem zpět v práci, takže mě štve, že mám na můj milovaný blog méně času, ale rozhodně s ním nepřestanu. Netuším, zda se někdy dočkám nějaké spolupráce, ani si neumím představit, že by mi chodily domů balíky plné kosmetiky zadarmo. Tohle je prostě můj koníček a relax a nikdy jsem neuvažovala o tom, že to budu dělat, abych něco dostala zadarmo. A jsem ráda, že je nás takových víc ;)

    www.simply-pleasures.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Raduš moc hezky článek. Jsi skvělá a vždy když potřebuji radu, tak mi poradíš. A opravdu skvěle. Do mých soutěží taky sama kupuji výrobky a blog píšu, protože mě baví a trávím u něj spoustu času. Místo toho abych si blogem vydělávala, tak spíše jsem začala více utrácet. Protože tam vidím něco pěkného, tam zase něco hezčího. Nebo to, co se mi líbí a už si představuji, že by to mohlo zajímat i mé čtenáře. Řadím se mezi citlivé blogerky (jestli takové existují) a mrzí mě každý negativní komentář, kdy mám pocit, že bych článek nejraději smazala, ale potom vidím spousty pozitivních reakcí a hned mám lepší náladu. Taky s nikým nespolupracuji a ani spolupráce nevyhledávám, že bych svůj blog někde nabízela. Vyjímkou je, když výrobce sám nabídne a výrobek mě zaujme, jako tomu bylo s akcí pro blogery u Shirtinatoru. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  12. PERFEKTNÍ!!! Musím uznale zatleskat, naprosto perfektně jsi to napsala. Rozesmály mě ty adsense, taky je mám, hlavně jsem je potřebovala prozkoumat kdysi do školy a do práce :D (ale doteď jsem myslela, že to jsou 200 pro vyplácení, no nic :D). Blogování je moje láska už deset let a věnovala jsem do ní takového času! Teď s beauty blogem jsem začala věnovat i peníze (protože k deníčkovým blogům není třeba nic nakupovat) a dělá mi to radost. Zjistila jsem, co udělat se svědící hlavou, jak se vyhnout složkám, které mi nedělají dobře, odvážila jsem se experimentovat a objevila jsem slevové stojany v Tetě, což jsou maximální orgie :D Prostě, říkáš to naprosto skvěle :) Je to hlavně koníček, ze kterého se třeba jednou může vyklubat něco úspěšnějšího, ale protože je bjůty blogů celé moře, je to docela boj. Proto je lepší to brát s nadhledem a užívat si své malé království krásy :)

    OdpovědětVymazat
  13. moc krásný článek a na té fotce vypadáš fakt krásně a neuvěřitelně mladě, jak máš ten lehký rozcuch ;) fakt pěkné a co se týče finanční stránky, tak jsme od rodičů vychovávány stejně ;) tzn. myslet na budoucnost a mít nějaký "finanční polštář" na horší časy ;)
    SISTERSHOODS

    OdpovědětVymazat
  14. skvělý článek, jsem ráda, že objasňuješ, že vydělat si blogem a YT není to, co si spousta lidí představuje. Naopak, spíš do našeho koníčku investujeme. Díky moc za článek! :)
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  15. Milá Radko, ráda k Tobě chodím a vše, co jsi napsala, tak bych se pod to i podepsala..Máš pravdu, blog je o něčem jiném než o vydělávání peněz! Pro mě je blog radost. Radost ze sdílení a stačí jeden malý pozitivní komentář a den je hned hezčí:o))..Moc díky za tento tvůj článek a máš můj obdiv! Inka

    OdpovědětVymazat
  16. Moc pěkný článek. Já mám blog teprve krátce, cca 3 měsíce a je zaměřený především na knihy. Jsem ráda za každý milý komentář a nebo když mi někdo napíše - díky tobě jsem si knížku pořídila a jsem nadšená. Je to pro mě prostě potěšení, protože knihy miluji. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Ráďo, tvůj blog znám už delší dobu a vím, že se mu opravdu věnuješ a je to vidět :) Docela jsem koukala na výdělky z reklam, tak špatné jsem to opravdu nečekala :D Blogovat dlouhodobě jde, jenom pokud to člověka baví a je to jeho koníček. Spíš než finanční odměna pak potěší vlastní seberalizace a odezva od čtenářů. Doufám, že tě blog bude ještě dlouho bavit :)

    OdpovědětVymazat
  18. Cením si, že si to takto všetko úprimne napísala bez toho, aby si niečo zkrášľovala :)
    janesworldblog

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, díky za upřímný článek a sdílení :-) Způsoby monetarizace jaké používám já při blogování jsem sepsal na http://digitalninomadstvi.cz/jak-vydelat-penize-blogem-a-blogovanim/ Můžete mrknout a budu rád za zpětnou vazbu ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.