úterý 15. prosince 2015

Retro výzva - 80.léta

Ahoj ženy, slečny a muži,
přemýšlela jsem celé 3 dny, jak napsat tento poslední díl Retro výzvy, dnes na téma 80. léta. Jde o to, že toto období jsem prožila a bylo to asi to nejbláznivější období života, kdy bylo hodně věcí zakázáno režimem (komunisty), ale zároveň to byla doba, kdy se mohlo cokoliv. Zejména v líčení, člověk mohl den co den tvořit různobarevné kreace. Já, coby puberťačka, jsem se opravdu v této době vyřádila na maximum a prošla různými styly líčení a oblékání, od riflových mrkváčů a barevných svetrů, přes sexy styl inspirovaný Madonnou, černou koženou módu inspirovanou Depeche Mode, až po Heavy metal (Helloveen, AC/DC, Iron Maiden, Metallica) a Punk (Sex Pistols, Dead Kennedys). 





Každé období má svůj osobitý styl, ale 80. léta jej mají opravdu ojedinělý. To, co se nosilo v této době, se nikdy předtím nenosilo, ale já mám pocit, že se tento styl pomaličku vrací a hodně věcí z té doby je in i nyní. Třeba kotníčkové conversky, křiváky, neonové barvy v létě apod.


Heslem této éry bylo dělat vše obráceně. Do té doby elegantně uhlazené účesy se nyní změnily, nejlepší bylo mít pořádný rozcuch, natupírovat a co nejvíc nalakovat, aby jediný vlásek nepoletoval. Ano, fakt jsme nosily vlasy jak beton. Já si na gympl nosila stále zrcátko (velké), tupíráček a lak, abych si o přestávky mohla účes ještě víc přizvednout. 


Líčení bylo také hodně odvážné, i když jsem moc kosmetiky neměla. Vlastnila jsem asi 4 rtěnky, z toho 2 z tuzexu Margaret Astor. Všechny byly zářivé, ty z tuzexu neonové - růžová a fialová, ty z drogerie značky Amica byly růžové s intenzivní perletí. K tomu jsem měla řasenku, tužku na oči černou Koh-i-noor (která se prodává dodnes, ale je to kšunt), make-up jsme mívali slavný Cover od Dermacolu, jen byl v menších tubičkách. Tváře jsme si malovaly rtěnkou, nepamatuji si, že bych někdy vlastnila tvářenku. A měla jsem i jednu paletku stínů, nepamatuji si, co to bylo za značku, ale byly luxusní, perfektně pigmentované a držely na oku celý den. Měla jsem je v provedení zářivě růžové a fialové. S tímto jsem si vystačila asi 5 let. 


Intenzita očních stínů a linek se výrazně odlišovala od všech ostatních dob. Jejich hlavním rysem bylo to, že všeho bylo hodně! Čím výraznější stíny a tvářenka, čím černější a rozmazanější linky, tím lépe. Ženy této doby si doslova "barvily" obličej. A čím kontrastnější, třeba i oči studené barvy a tvářenka teplé, tím lépe.


Pokud Váš obličej nepřipomínal klauna, nedosáhly jste líčení tehdejších měřítek. Královnou stylu 80. let byla třeba zpěvačka Cyndi Lauper nebo Madonna.



Zde můžete vidět sestřih jejích písní a hlavně spoustu fotek se stylem 80.let:
Madonna

Byla to bouřlivá doba, pro mladé lidi úplně super. Tedy pro ty odvážné, co nezůstávali v davu šedi. Co se mi na této době líbilo, byla rychlost provedení. Účes (měla jsem trvalou, tu stačilo natupírovat, zlakovat, sepnout nebo hodit černou krajkovou mašli) a líčení mi zabraly maximálně 10 minut. Nic se nedělalo do detailu, linky se nevykreslovaly, nýbrž namalovaly tužkou a pořádně rozmazaly. Nejtěžší bylo pro mě období punku, kdy jsem jeden čas měla číro, strany vyholené. Nalakovat číro, aby drželo na nějakou akci (jezdila jsem na Rockfesty, zakázané koncerty, zábavy a taky na fotbal = sparťanka), to dalo práci. Vlasy jsem namáčela cukrovou vodou, stříkala tužidly a laky a barvila vytaženým vnitřkem fix. 


Nyní ukázka, jaké styly se v 80. letech nosily. Nejprve fotky, které jsem posbírala na Pinterestu:

























  





Sharon Stone







                                                                                           foto zdroj: pinterest


A teď já....

80. léta začínala, když jsem byla na základní škole. To jsem si užívala krásné dětství. V roce 1981 se mi narodil druhý brácha, a protože jsem ho musela stále hlídat (máma pracovala do večera), brala jsem ho všude s sebou a byla pyšná, že mám brášku. Byla jsem ve 3.třídě (my měli 8 let ZŠ). 




Tady jsem už asi v 5. třídě, děsná kočka :)))) Hodně jsem nosila šaty, klobouky a sluneční brýle. 




Ale nesmím zapomenout na spartakiádu, které jsem se zúčastnila a moc mě to bavilo. Podle mě nejhezčí skladba všech dob (Poupata - Michal David). Škoda, že není nikde k nahlédnutí celá, tvořily jsme na Strahově krásné obrazce.

"Poupata" - a já v 7.třídě




A pak to přišlo. Gympl. :) A začala nejlepší léta mého života. Ale úplně na začátku bylo trauma. Musela jsem povinně na trvalou, tím se děti odlišovaly od dorostenců :) Já se vzpouzela, bránila, nechala se ostříhat na ježka, ale sotva mi to dorostlo, trvalá mě neminula. Kadeřnice se nijak neškolily, prostě každý odcházel s květákem na hlavě. :( Sice jsem si s sebou nesla fotku z časáku s Ivetou Bartošovou, že to chci jako ona, ale to naše kadeřnice neuměly. 

Takto vypadala Iveta:






...a takhle jsem dopadla já :( - tuto fotku jsem raději nikdy nikde neukazovala.




Moje riflové mrkváče, černé tílko, které se mi povedlo sehnat v NDR (Německá demokratická republika) za 3 marky. :) (= 9 Kčs).
Nosila jsem ho snad 10 let. PS: Ten kufřík byl červený, to byla moje školní taška. :) A strašné brýle, protože jiné se v té době u nás neprodávaly.



Pár fotek z této doby vám se dám, ale bohužel skoro žádné fotky nemám. Závidím dnes mladým tu techniku, mobily, ntb. Měla bych asi milion fotek, být to tenkrát. :)

...a taky jsem experimentovala s barvami, zde zrzavá (a sláva, už se prodával barevný film do foťáku, i když vidíte tu kvalitu):
broskvová vodka, hit v té době

80. léta končila sametovou revolucí a mně bylo 18 let. Dospělá, s řidičákem a autem škoda 120, vybouřená, zamilovaná, uvědomělá a slušná, jsem se zrovna chystala k maturitě. Tak na závěr historických fotek ještě ta z maturitního tabla.





A jdeme na dnešní líčení, lehce jsem ho měnila z jednoho na druhé, takže tu budete mít dnes více variant. Nemám tu trvalou, takže nemám vlny, proto jsem použila na vlasy tupírování a lak.










Použité produkty:

rtěnky: Astor, stíny: Flormar, Essence, místo make-upu korektor E.l.f., pudr Dermacol, černá tužka The Body Shop, rozjasňující korektor L´Oreal, řasenka Miss Sporty, lak na vlasy Nivea



Druhé líčení:




fotka z mobilu

Použité produkty:

stíny: Alverde, korektor E.l.f., rtěnka Astor, pudr Dermacol, řasenka Miss Sporty, tužka The Body Shop

Třetí líčení:






Použité produkty:


stíny: Flormar, Dermacol, korektor E.l.f., bronzující pudr Miss Sporty, řasenka Miss Sporty, rozjasňující korektor L´Oreal, tužka The Body Shop, rtěnka Astor, lak Nivea

čtvrté líčení:

Když není tvářenka, pomůžeme si rtěnkou:







Stačí jinak uvázat krajku a máte hned jiný účes:






rtěnka Essence, tužka The Body Shop, stříbrná tužka Rimmel, paletka UMA, korektory E.l.f. a L´Oreal, pudr Dermacol, řasenka Miss Sporty


A pokud vás zajímá tato doba, krásně je to vidět třeba v tomto dokumentu - na "dovoleném" rockfestu v Paláci kultury jsem byla, ale v dokumentu jsem se nenašla. :D Ale myslím, že si uděláte obrázek, jak to koncem 80.let u nás vypadalo a že to logicky vedlo k revoluci 89.





Článek dělám opět na poslední chvíli, jinak bych se o této době určitě rozepsala víc.
Doufám, že se Vám tato retro akce líbila, že jste koukli i na ostatní holky, co se zapojily. Mě to bavilo, ale bylo to pro mě tentokrát časově náročné. 


Všem holkám děkuji za účast v této akci!!! Byly jste skvělé! :)


Blogy zapojené do akce:

1. http://www.mejserada.cz (Radka = já)
2. http://wormake.blogspot.cz/ (Hevi) - dnes se omluvila
5. odpadla
8. www.hopeless-girls.blogspot.cz (Marti a Adél)



Jak se vám tento článek či celá Retro výzva líbila?

Zmíněné kapely:

Sex Pistols

Dead Kennedys


Pražský výběr 

A pokud chcete vidět tuto dobu v českých filmech, kterých bylo v té době hodně, tak tady pár tipů:


  • Discopříběh
  • Láska z pasáže
  • Vítr v kapse
  • Proč?
  • Bony a klid
  • Slunce, seno, jahody
  • Kopytem sem, kopytem tam
  • Vrať se do hrobu




21 komentářů:

  1. I když blogy nečtu, tak tenhle článek jsem si ráda přečetla... člověk se zase něco dozví a ty retro fotky jsou prostě úžasný. :D No a líčení a účes... krásný. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Ještě jsem tam nějaké fotky doplnila. Já to dnes ráno nestíhala.

      Vymazat
  2. jéé moc povedené, akorát mě zaujalo u toho seznamu zapojených blogů ta 5. odpadla :D hned jsem si představila jak se někomu udělalo špatně a spadl z židle :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No netuším, kam spadla, ani se neozvala. Asi chtěla jen reklamu na její blog. Lidi jsou různý a různý koníčky maj (to se mi teď vybavil text jedné písničky z 80.)

      Vymazat
  3. Raduš krásný článek, pěkné fotky a úžasné líčení! Děkuji že jsem se mohla zúčastnit, bylo to fajn!

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkný článek a ty fotky :) Líčení ti sluší a vystihla si to báječně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Gabčo, škoda, že jsem neměla víc času, na tomto tématu bych se vyřádila. Ale i tak je nakonec článek dost dlouhej :)

      Vymazat
  5. Máš to nádherné, moc se mi líbí, že vkládáš i své fotky, je to potom o dost zajímavější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Aspoň je vidět, že ty staré fotky k něčemu jsou, kromě uchování vzpomínek. Škoda, že jich mám tak málo. :) Jsem ráda, že ses do výzvy zapojila!!! :)

      Vymazat
  6. I like your make up Sweetie:)
    Have a nice week!:)
    kisses
    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  7. Radu, tahle retrovýzva je skvělý nápad! A krásně jsi ji dnes uzavřela (i když já ještě nestihla pročíst poslední dvě myslím). Moc se mi líbí celé povídání, obzvlášť i téhle, kterou jsi sama zažila. Skvělý projekt!

    OdpovědětVymazat
  8. Radko, prostě TOP! Moc se ti to povedlo a tahle výzva je fakt super!! Moc se mi to líbí, super nápad.

    Ketrin Fl ~ CALL ME KETRIN BLOG

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.