sobota 12. prosince 2015

Retro výzva - 70.léta v ČR


Dnes tu máme předposlední část retro výzvy a s ní 70.léta, což je období, kdy jsem se narodila a které si již pamatuji. Takže coby pamětník to dnes můžu popsat svým pohledem a nemusím hledat, co se píše na netu.



Moje první vzpomínky jsou zhruba od 3 let, tedy od r. 1974. V té době moje máma i jiné ženy chodily učesané vlastně tak, jak to ve světě frčelo v 60. letech. Prostě byli jsme socialistické ČSSR, v této době okupované sovětskou armádou, vládla tu totalita a cenzura. Tak se k nám vše dostávalo opožděně nebo vůbec.

Nejraději vzpomínám asi na Spartakiádu, ta mě vážně bavila a tohle byla první, kterou jsem sledovala jako divák a nehnula jsem se od TV.



Kosmetika byla nedostatkovým zbožím, to sice vím z vyprávění kamarádek mámy, že sehnat černou tužku byl skoro zázrak, takže si linky malovaly, čím se dalo. Od uhlí (takže něco jako dnešní minerální stíny) až po černý krém na boty (ale ten docela smrděl, tak se divím, že to na oku nevadilo - ale v té době ještě lidi nebyli alergiky, astmatiky apod, to byla fakt vzácnost, byli odolnější a víc vydrželi, a jak se říká: pro krásu se musí trpět).



Frčely hlavně linky klasické tzv. šedesátkové, ve stylu Brigitte Bardotové. Ale v té době už nám komunisti lili do hlavy jejich pravdy, žena nemá chodit zmalovaná, správná žena se stará o domácnost, je pracovitá a jen na západě žijí hříšně a ženy jsou fifleny. Ale i v ČSSR se našly ženy, co o sebe dbaly a líčily se, nezapadly do role ženy budovatelky. Znám hodně žen, které byly v 70. letech mladé a nikdy se nezačaly líčit, dokonce tuto myšlenku přenesly i na své syny, dnešní 30 a 40-cátníky, od kterých můžete ještě dnes slyšet kritiku na "zmalované" ženy (a to stačí jen rtěnka).


Vzor spousty žen této doby - Brigitte Bardot:

nosily se drdoly
nosily se vlasy s boulí vzadu

brýle moc nefrčely, rámečky byly většinou velké a skleněné




nosily se čelenky kolem hlavy

černé výrazné linky a řasenka


tupírovalo se


Moje úplně první láska byl Václav Neckář, i když velmi brzy ho překonal Karel Gott. Toho jsem milovala snad až do nástupu do školy.
Tady je Václav Neckář, Helena Vondráčková a Marta Kubišová, tento styl účesů a oblékání si pamatuji z počátku 70.let.



V druhé polovině přišel do módy tzv. tupý střih. Vidět, jak vypadal, můžete třeba v tomto klipu Hany Zagorové (v té době zlatá slavice):


Perfektně je tato doba zachycena třeba ve filmu Na samotě u lesa, který patří mezi mé top 3 české filmy. Hlášky z tohoto filmu používám nejčastěji (zejména za volantem: Baba jedna, on jí chodník nestačí). Kdo se chce vrátit do 70. let, je tento film ideální, takhle přesně si tu dobu pamatuju já.



Dlouho byl mým nej filmem Trhák, který je z roku 1980, ale můžete v něm opět vidět módu, českou povahu a ty nej herce let 70. Je to muzikálový film, s mým oblíbeným typem humoru (opět duo Svěrák, Smoljak). Ukázka:


Ze současných filmů mám ráda film Rebelové, který ukazuje rok 1968, ale já si pamatuju, že takové účesy a oblečení nosila moje máma a její vrstevnice, když jsem byla malá. V té době se móda v ČR nevyvíjela moc rychle, každý kousek se nosil několik let, do rozpadnutí.

Oblečení:
Ještě doznívala doba Hippies a i v ČSSR se nosily kahloty do zvonů, nejčastěji tesilky. Ještě se nosily květované vzory na košilích, které byly většinou na tělo a měly dlouhé špičaté límce.
Minišaty v pastelových barvách byly střižené do A a vypasované.
Ženy používaly nahřívací kovové natáčky, aby vlasům dodaly extrémní objem.

V polovině 70. let pamatuji již barvy syté, šaty délky do půli lýtek či pod kolena. Barvy už výraznější, královská modrá, zelená. Střih často ve stylu safari.


Černá barva se nenosila, ta byla u žen symbolem vdovy, takže jen vdovy chodily v černém (1 rok). Vlasy se začaly zkracovat, do módy přišel tupý střih. Nosil se na rovných vlasech, které se podtáčely, ale také natáčely. Z tohoto trendu za pár let přišla éra trvalých, ale ty byly! Mě vždy šokovala tzv. Afro trvalá. I tu si jednou naše máma nechala udělat a mladší brácha s ní ten den odmítal jít ze školky, že to není máma. Já jsem se jí skoro bála.

Hudba: Ze zahraničí se u nás moc muziky v rádiích nehrálo (občas znělo např. Boney M, Abba). Když už byl nějaký světový hit, vždycky ho někdo nazpíval v češtině (české hudební scéně vévodili Gott, Novák, Zagorová, Vondráčková, Janů, Olympic, Neckář, Korn, Matuška, Plavci, Kratochvílová, Hegerová, atd...)

Hudební styly: Bigbít, dechovky, balady i taneční, koncem 70. let se i k nám začalo dostávat disco. A blížila se veselá a bouřlivější 80. léta, na která se podíváme příště.

Moje líčení ve stylu 70.let:







Porouchala se mi technika, chtěla jsem dát fotky mojí mámy, když jsem se narodila. Tak aspoň dvě, které jsem našla na FB:

1971 - já právě narozená a moje maminka a tatínek:


1978 - já



PS: Omlouvám se za zpoždění, dnes mi nefungovalo nic, budu to zkoušet nahrát, dokud se nepodaří.

Jak se vám líbila 70. léta v ČSSR? Kdo v té době žil? Pro mě to byla moc hezká léta, měla jsem skvělé rodiče v r. 1975 se narodil první brácha. 


zdroj fotek stažených z internetu: pinterest.com



Blogerky zapojené do této výzvy, u nichž najdete další články o této éře:

1. http://www.mejserada.cz (Radka = já)
5. 
8. www.hopeless-girls.blogspot.cz (Marti a Adél)



14 komentářů:

  1. Ahoj Raduš, perfektní článek! Líbí se mi i tvoje líčení, moc Ti to sluší! A na Té druhé fotce z Tvého dětství jsem Tě hned poznala, jsi pořád stejná (v obličeji)! Já jsem ročník 1981 a bratr 1982, takže tuto dobu jsem nezažila, ale rodiče ano.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se v 1981 narodil 2. brácha. Toho jsem v podstatě vychovávala já. Ona dřív nebyla tak dlouhá mateřská jako teď, snad jen rok a pak se dítě dalo do jeslí. A já ho musela každý den vyzvedávat, když máma byla do večera v práci. To jsi teda dobrá, žes mě poznala, já skoro nikdy nikoho nepoznávám na fotce z dětství. Děkuji, mně se ten účes nepovedl, jak jsem chtěla. To jsem si na to koupila ty retro naušnice a pak jsem si pro ně ani nešla. Není mi dnes nějak dobře. Jo, linky jsem po ruce neměla a schválně jsem si je zkusila udělat řasenkou :) Abych okusila, o kolik to měly těžší než je to dnes. :) Ale šlo to.

      Vymazat
  2. Jéé ta poslední fotka je super! :-)
    Líčení moc hezké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky :))) chtěla jsem jich pár oscanovat, ale nevyšlo to :) škoda :) A z 80. let jich moc nemám.

      Vymazat
  3. Bezva článek, konečně jsem se dozvěděla něco o té době, protože jsem spoustu toho nevěděla. Ty fotky se ti moc povedly :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou jsi to taky popsala krásně :) Ono se nedá napsat všechno, tak je fajn, že je nás víc a dohromady to hezky popíšeme. :)

      Vymazat
  4. Tak jak jsem Ti v některé retro výzvě psala, že jsi jako holčička, tady Ti musím napsat, že nejsi jako holčička :-) Ona ta 70.léta dělala ženy o dost starší.....ale jinak super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, ale to mi připadalo i v 80. a 90., třeba ty trvalé, vem si, že ženský ve 35 nebo 40 vypadaly jak babičky, takový maminy prostě. Dnes i v 60 je spousta žen krásných. I s vráskama vypadají líp než čtyřicátnice v 80. letech. :)

      Vymazat
  5. Ahoj, retro je ted hit. Trochu jsem o tom přemýšlel a třeba teď si vybírám kožačky, např. tady https://www.eobuv.cz/panske.html a když třeba koukám na film ze 70. let, tak si uvědomím, že většina věcí je vlastně úplně stejná jako ted :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.