neděle 23. února 2014

Parabeny? Aneb konzervant tam vždycky je.



Jednou ze součástí každého kosmetického přípravku jsou konzervanty. Jak asi každý tuší, konzervanty mají opravdu důležitou roli.  Vždyť kdo by chtěl, aby se mu v jeho oblíbeném krému začaly množit nežádoucí mikroby a baktérie. Nebyly by pro nás větším rizikem než konzervanty samotné? Už se vám stalo, že váš krém, voňavka, olej či řasenka podivně zapáchaly? A přemýšleli jste někdy nad tím, čím to může být?



Právě díky konzervantům má produkt určitou trvanlivost, aniž by se nám zkazil. A právě těmi nejvíce používanými jsou tolik diskutované parabeny. Máme se tedy parabenů bát nebo je větší riziko v používání kosmetiky bez nich? Existují i jiné, alternativní a bezpečné konzervanty? Chcete kupovat jen to nejlepší a bezpečné, a proto hledáte kosmetiku bez parabenů? Na kolik jde o naše zdraví a na kolik je všechen ten povyk kolem jen prodejní strategie a business kosmetických firem? Nad tím vším jsem se zamyslela ve svém dnešním článku.


Parabeny jsou chemické látky ropného původu, přesněji estery kyseliny para-hydroxybenzoové, které se hojně používají jako konzervanty v kosmetice, potravinářství a farmaceutickém průmyslu. Jedná o konzervanty velmi účinné.  Ne všechny jsou klinicky prozkoumané, ale ty považované za bezpečné jsou v Evropské unii povolené. Na ty zakázané bychom zde tedy narazit neměli, zvýšenou pozornost je proto potřeba věnovat při kupování výrobků mimo EU.


Mezi nejčastěji používané a v EU povolené parabeny patří:
  • metylparaben (E218)
  • etylparaben (E214)
  • propylparaben (E216)
  • butylparaben 
  • heptylparaben


Mezi ty zakázené, které v EU nenajdeme, patří:
  • isobutylparaben
  • isopropylparaben
  • fenylparaben
  • pentylparaben
  • benzylparaben


V běžném životě se s nimi můžeme setkat např. v šamponech, sprchových gelech, deodorantech, zubních pastách, lubrikantech, pleťových i opalovacích krémech či dekorativní kosmetice.  Obsah látek v kosmetickém přípravku (ale vlastně v každém přípravku, i potravinách) zjistíme podle jejího pořadí v povinně uváděném složení. Nejprve je na seznamu vždy uvedena látka, která je obsažena nejvíce, a další pak v sestupném pořadí podle jejich hmotnosti. Takže jinak řečeno, pokud najdete parabeny až někde na konci seznamu, je jejich % již tak nízké, že by zdravému jedinci neměly nijak uškodit. Takže škodí nebo neškodí?

zdroj: http://foto.dama.cz/

V čem tkví škodlivost parabenů?
  1. Dle jejich odpůrců zejména v tom, že některé mohou vyvolávat alergii. (Moje námitka: alergii může přeci vyvolávat úplně všechno - oříšky, prach, mléko, lepek atd. a přesto se může jednat o běžně prodávané, neřku-li přímo zdravé věci, ne každý člověk je přeci alergik.)
  2. Při studiích na zvířatech byla prokázána estrogenní aktivita některých z nich. Jinými slovy bylo zjištěno, že mají stejné účinky jako ženský hormon estrogen, ten máme v sobě a bývá součástí třeba hormonální antikoncepce. Mohou tedy ovlivňovat některé procesy řízené hormonálně, jako např. nástup puberty. Anebo onemocnění spojená s hladinou hormonů, třeba rakovinu prsu. Proto tolik úvah o možném vzniku rakoviny prsu používáním antiperspirantů a deodorantů.  (Moje námitka: o čem všem již bylo napsáno, že může ovlivňovat vznik rakoviny? - může, ale nemusí.)

Stále probíhají další průzkumy, ale pro potvrzení hypotézy škodlivosti parabenů dosud neexistuje dostatek vědeckých důkazů, a tak se názory odborníků rozcházejí. Jedni tvrdí, že nikomu neškodí, druzí, že jejich neškodnost nebyla dostatečně prozkoumána. Obě strany mají v ruce množství vědeckých studií, takže tento spor rozděluje jak experty, tak samotné zákazníky.

Já sama mám zcela neutrální postoj, nejsem ani jejich odpůrce, ani je nevyhledávám, u mě stále převažují jiné důvody, podle čeho nakupuji kosmetiku - jak se s ní cítím, jaký má obal, cenu, značku, reference jiných zákaznic apod. I když jakožto jedinec zcela zdravý se asi více přikláním k tomu, že kde nebyla škodlivost prokazatelně dokázána a co je schválené, toho se nebojím. Navíc mi můj rozum říká, že aby se něco hned nezkazilo, musí v tom konzervanty  prostě být, protože zkažených, plesnivých a divně zapáchajících věcí se prostě bojím ještě víc.

Podle mého názoru i zde platí, že cokoliv užíváme v rozumné míře, nemělo by nám škodit. Pokud se budu cpát nějakou zdravou potravinou v přehnaném množství, můžu si zadělat na pěkný průšvih. Stejně to platí i v kosmetice. Je jasné, že jedním krémem se asi těžko předávkujeme, protože na pleť je potřeba určité množství a těžko si ho tam budeme denně nanášet 100x víc. Pozor bychom si však měly dávat v kumulaci jednotlivých výrobků. Budu-li denně používat velké množství kosmetických přípravků a všechny budou obsahovat parabeny, pak mohu vyvolat právě zmíněnou alergickou reakci.



zdroj: www.atraktivni.cz
Řešením, jak snížit množství parabenů v našem těle je třeba používání přírodní kosmetiky. Její obliba v současné době stále roste, stejně tak jako její cena. A její prodejci nás přesvědčují, jak je pro nás prospěšná a neškodná. Jen musíme počítat s tím, že nemá tak dlouhou životnost jako kosmetika s parabeny, která má až 3 roky. Je proto dobré ji dlouho neskladovat, ale používat, když už si ji koupíme. A také se snažit zabránit její kontaminaci baktériemi třeba používáním omyvatelných špachtliček pro nabírání krému z kelímku, nehrábnout do ní neumytým prstem.




zdroj: www.fitstyl.cz

Firem, které takové přírodní produkty nabízejí je již jako hub po dešti. Od velikých, které mají své obří laboratoře, až po malinké sídlící v garáži za domem. Takže jak jistě tušíte, neměly byste jen slepě věřit tomu, co výrobce napíše na své webové stránky, ale více se zajímat i o to, v jakých podmínkách je tato kosmetika vyráběna a skladována, zda má potřebné certifikáty a atestace, jaké konzervanty místo parabenů obsahuje, zda jste ji koupili v nezkaženém stavu atd.










Jelikož si těžko budete kupovat kosmetiku s dobou trvanlivosti 5 dní, je logické, že i v přírodních či BIO výrobcích nějaké konzervanty obsažené být musí. Jaké? Jsou to většinou látky získávané z přírodních silic, jsou tedy přírodního původu. Nejčastěji to bývá methylisothiazolinon, označovaný MIT a methylchloroisothiazolinon, označovaný MCIT. Jsou ve větším množství dráždivé a navíc v jejich případě chybí dlouholetá zkušenost s jejich účinky. Jejich nevýhodou je kratší životnost a u některých osob mohou způsobovat alergickou reakci. (No není to vtipné?)

A to je ten začarovaný kruh... není škodlivá, protože neobsahuje parabeny, ale málokdo si uvědomuje, že bez nich může člověk sám sobě uškodit více, pokud výrobek nebude zcela v pořádku. Anebo může zjistit, že má alergickou reakci na konzervanty přírodního původu.

zdroj: www.svet-bydleni.cz


Mezi výrobce přírodní kosmetiky patří např. Bioderma, Ryor, Saloos, Lavera, Dr. Hauschka, Weleda, Lush, Nobilis Tilia, Yves Rocher a další. Přesto si neodpustím poznámku, nespoléhejte ani v tomto případě jen na značku, pokud vám jde přímo o parabeny -  už jsem viděla hodněkrát, že i na výrobku přírodní kosmetiky ve složení nějaké parabeny uvedeny byly.

A to ještě zvažte to, že škodlivost parabenů je většinou dokazována testováním na zvířatech, kterým se parabeny dodávají orálně nebo injekční stříkačkou a ve větším množství. Takže nechám na každém z vás, jak moc ho bude otázka parabenů trápit a na čí stranu se přikloní, odpůrců či zastánců, nebo zda ho toto téma nechá zcela chladným.

Teď už mi nezbývá než všem odpůrcům parabenů držet palečky, až poběží kontrolovat svoji přírodní kosmetiku, jestli obsahuje parabeny. Nezapomeňte se hned podívat i na datum spotřeby, protože jestli jste jako já, trvanlivost mi skončí, když mám vypotřebováno sotva půl balení. A používat kosmetiku bez parabenů po době trvanlivosti je ve své podstatě více nebezpečné, než používat neprošlé výrobky s parabeny. A to je možná další z důvodů, proč od přírodní kosmetiky spíše ustupuju. Pokud mě neuchvátila třeba jen vůní (prostě smrděla), nevidím důvod si ji znovu kupovat a zkouším zas jiné.

Článek jsem napsala proto, že mi vadí, jak některé dámy vykřikují, že nějaká kosmetika je fuj, protože obsahuje parabeny. Ale přitom ani netuší, co to vůbec parabeny jsou a jaká je jejich funkce, že se používaly již desítky let, v dobách kdy žádné BIO produkty nebyly "in".

Doufám, že jste dočetly až sem a že jsem vás nijak nevyděsila. Tak kdo z vás si dojde do své kosmetické taštičky nebo koupelny omrknout svůj oblíbený produkt, ať už šampon nebo třeba pudr, a zjistí, zda obsahuje parabeny nebo ne. Schválně mi napište, co jste zjistily.

A ještě víc by mě zajímalo, co vy a parabeny? Patříte k jejich odpůrcům a bedlivě sledujete složení výrobků? Nebo je vám to jedno? Nebo vás tento článek nějak ovlivnil v dalším přístupu k nákupu kosmetiky? Budu moc ráda za vaše komentáře. 



3 komentáře:

  1. http://nobilis.cz/cz/info/4902-aroma-blog/3522-jak-se-vyznat-ve-slozeni-kosmetickych-vyrobku.html

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud se nepletu, tak z těch uvedených značek některé (například Yves Rocher, Ryor, Bioderma) nevyrábí přírodní kosmetiku. Jistá bych si byla u Lavery, Dr. Hauschky a Weledy, tam jde o certifikovanou přírodní kosmetiku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s tebou v podstatě souhlasím. Tohle je taky věčné téma. Někteří lidé zaměňují přírodní kosmetiku za BIO kosmetiku, jiní tvrdí, že v přírodní nesmí být parabeny, jiní zas tvrdí, že mohou, že jde jen o % použitých přírodních složek. Zejména Ryor je po této stránce hodně diskutovaný, leč dosud má na svých stránkách stále přídomek přírodní kosmetika. Já osobně to vnímám taky podle % obsažených přírodních složek a neočekávám, že když koupím přírodní kosmetiku, že nemusím číst její složení.
      Jen mě třeba ještě štve i to, jak někdo bojuje proti testování kosmetiky na zvířatech, já jsem v tomhle taky ta zlá, protože si myslím, že když se vyrobí nějaký krém, že by se proboha neměl testovat na nás lidech (tzn. dát rovnou do prodeje), ale proč ho nezkoumat na krysách, které jsou díky tomu pro lidstvo přínosem, protože podle mě je furt lepší zkoumat na krysách pleťový krém a díky poznatkům ho třeba vylepšovat, aby ho snášeli i alergici, než být odpůrce parabenů a podporovat tak jejich výzkum o škodlivosti, kdy testují velké dávky na zvířatech - zde už mi to jako týrání zvířat připadá.
      Mě asi nejvíc odradilo to, jak se dokáže kosmetika bez parabenů zkazit i v době trvanlivosti, zapáchat, plesnivět, žluknout apod. A protože trpím psychickou poruchou OCD, mám přehnaný strach z bakterií. Proto mám v tomhle jiný postoj než většina. :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.