neděle 21. června 2015

Levně a chutně: Smažený lilek s bramborem

Ahoj ženy,
dnes tu mám jeden rychlý, levný, jednoduchý a chutný recept na přípravu smaženého lilku neboli baklažánu. Doba přípravy 30 minut.


Lilek jsem koupila v Kauflandu a vyšel na cca 30 Kč. Aby nebyly okraje tuhé, celý jsem ho oloupala a nakrájela na plátky. Jestli chcete, aby se hezky spekl a imitoval smažené houby, udělejte je max. 1 cm široké.




Nakrájené plátky osolíme a dle vlastní fantazie okořeníme, protože lilek nemá žádnou zvláštní chuť. Já jsem dnes použila koření na grilovanou zeleninu. Není potřeba lilek zbavovat vody, stačí okořenit a obalit. Sůl je lepší dát z obou stran anebo jej můžete dosolit i po usmažení, já mám ráda, když cítím křupat sůl.


Pak plátky obalíme v klasickém trojobalu, tedy hladká mouka, rozvedlané vajíčko (použila jsem 3ks) a strouhanka. Obalené usmažíme na pánvi, oleje dejte víc, aby se krásně prosmažily i okraje. Hotové plátky jsem dávala do mísy, z obou stran jsem mezi ně kladla papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný olej.







Brambory jsem vařila v osolené vodě a pro zpestření chuti jsem přidala rozmarýn.



Jako přílohu zvolte zeleninovou oblohu dle vlastní chuti a nějaký dip či tatarskou omáčku.





*Omluvte kvalitu fotek, fotila dcera svým mobilem, toto vaření bylo hodně rychlé a baterie ve foťáku vybitá.

Dobrou chuť.
A jaký je váš oblíbený recept z lilku? 



10 komentářů:

  1. Ňamka, já lilek ráda vydlabávám a zapékám :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý recept, ale já teda smažené jídla nejím vůbec, takže bych volila jinou variantu, třeba gril, nebo dušený :)

    http://wormake.blogspot.cz/2015/06/giveaway-2-v-1.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My ho původně chtěli zapékat, ale nebylo ho čím naplnit. Maso moc nejíme, takže tohle byla taková náhražka řízků :D - no původně děti chtěly smažený sýr, ale ten doma nebyl, narozdíl od toho lilku. Tak dlouho jsme vybírali recepty, až jsme dostali chuť na smažený. Jinak taky moc často smažený jídla nemáme. No a na girl není počasí, celý den nám prší :((( Takže i žebírko naložené na gril se nakonec peče v troubě. :/

      Vymazat
  3. Super tip.Já lilek taky teď kupovala na Kauflandu a dělala jako karbanátky.Mám v lednici ještě jeden a ten chci zapéct na kolečka s mozzarelou,rajčetem a česnekem (plus sůl a pepř).

    OdpovědětVymazat
  4. Lilky jsem dřív neměla ráda, ale teď jim přicházím na chut. Když se usmaží, je to mňamka, skoro jako všechno smažené :-) Dobrý recept.

    OdpovědětVymazat
  5. Lilek jsem ještě nezkoušela, ale skvělý recept pro mě...jsem totiž vegetariánka :)

    OdpovědětVymazat
  6. Dost se za to stydím, ale přiznám se, lilek jsem ještě nikdy nejedla. Může to být dobré a někdy bych ráda vyzkoušela. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  7. Super recept! Akorát já smažená jídla nejím, je mi po nich těžko, tak mám radši lilek na plátky upečený v troubě, nebo třeba zapečený :)

    OdpovědětVymazat
  8. Také to tak mám moc ráda :) A určitě nikdy nepohrdnu ani levnější variantou a to je cuketa (ideálně z vlastní zahrádky), jak já už se zase na úrodu vlastních cuket těším :) A když není čas v pracovním týdnu, tak si ráda objednám tyto krabičky, kde je cuketa i lilek velmi častou přísadou do pokrmů.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.