čtvrtek 3. prosince 2015

Retro výzva - 30.léta


Dobrý den dámy a pánové,

dnes jsem tu s 1.dílem Retro akce, tak se pojďte na chvíli podívat, jak se žilo ve 30. letech minulého století. To znamená v letech 1930-39.

Protože mám ráda informace, začnu trochu všeobecně, ale pak to přejde v líčení, nebojte. 


Jen stručně, mně dějepis bohužel jako jediný předmět na ZŠ nebavil, tak abych tu nepsala nějaké bláboly. 
30. léta - to je nástup nacistů v Evropě, několik pokusů Německa obsadit svými vojsky Československo, snaha Slovenska se osamostatnit, mobilizace českých vojáků. V roce 1935 byl druhým československým prezidentem zvolen E. Beneš (do té doby byl prezidentem T.G.Masaryk - ve funkci od 1918). 1.9.1939 začala 2.světová válkaBrrr, asi bych nechtěla v takové době žít.

V USA právě probíhala největší hospodářská krize, kterou nepřežila 1/3 bank (cca 10000 bank), následkem byl pokles výroby, nárůst nezaměstnanosti, platební neschopnost, hladové pochody. Tato krize se samozřejmě šířila do celého světa, i do Československa. 




V ČSR se vyráběly automobily Praga, známe je z filmů. Dosud se ale můžeme setkat s nákladní Pragou V3S (tzv. vejtřaska), tou jsem se vezla několikrát a moc mě to bavilo. Jednou to byla cisterna, když mě manžel bral v sobotu s sebou do práce (jezdil pro mléko do kravínů), v dětství to byla verze, která měla kabinu řidiče oddělenou od zadní části, ta uvnitř byla jako autobus. Tou vozil můj strýc žijící na Moravě dělníky z lesa. Nás jako děti brával s sebou. Vejtřaska skvěle drnčela, byla hlučná, v této byla gumová hadice jak od vysavače, která spojovala kabinku a zadní část a sloužila jako telefon, takže jsme celou cestu strýcovi volali :) Naposledy jsem se vezla V3S někdy před 20 lety. Hodně ji používali vojáci a hasiči. 


Praga V3S




30.léta - retro výzva
Ale pojďme se spolu podívat na módu a líčení v této době. Jak už jsem psala, epocha 30. let byla dobou hospodářské krize a blížící se války. Zasažen byl celý svět. Šaty se sníženým pasem a délka ke kolenům jsou již passé, sukně se opět prodlužují až k zemi a pas se vrací na své místo. Silueta je ještě štíhlejší a protáhlá, k čemuž mohou dopomoci i dlouhé upnuté rukávy.  Strohost 20. let je nahrazena romantikou. Oblíbené na šatech jsou kaligrafické vzory a námořnické prvky, vzory rybí kosti nebo kohoutí stopy. Na trh byly uvedeny šortky do půli stehem a plážové kalhoty pod kolena, které jsou "in". Také jsou v módě široká ramena s vycpávkami jako kontrast k úzkému pasu. K módě 30. let neodmyslitelně patří doplňky, kterým vévodí především klobouky a kloboučky. Ozvláštněny mohou být našitými stuhami dodávajícími jim pravé jedinečnosti. Barva pokrývek hlavy měla být stejná jako barva halenky.
móda 30.let


"Ženy, které nenosí parfém, nemají budoucnost." V roce 1921 byl vyroben parfém Chanel N°5, který si oblíbilo hodně žen (a používá se dodnes). Jaký je? Z osmdesáti ingrediencí převládá vůně květů hořkého pomerančovníku, ylang-ylangu, jasmínu, růže a santalového dřeva. Tento parfém je v 30. letech velmi oblíbený.



Coco Chanel
V líčení hrají prim linky a řasy, často i umělé. Červené odstíny rtěnek. Úzké obočí. Vlasy již nepřekrývají uši a jsou v módě různé druhy vln, od pokládané vlny až po kudrnaté kadeře. 


make-up 30. let


pokládaná vlna

Pokládaná vlna se mi líbí, sledovala jsem po večerech návody, jak ji vytvořit. Jenže na mé dlouhé rovné vlasy mi to nějak moc nešlo, navíc k tomu nemám ani ty skřipce na vytvoření hrany mezi jednotlivými vlnami. 

Adina Mandlová

Pojďte se nyní podívat, jak jsem 30. léta ztvárnila já. Bylo to pro mě nejtěžší téma v této výzvě, není to dokonalé, ale i tak vám to ukážu. Na konci článku najdete odkazy na další blogy, které se do této výzvy zapojily. Sama se moc těším na jejich články.


30.léta - retro výzva


30.léta - retro výzva



30.léta - retro výzva

30.léta - retro výzva


30.léta - retro výzva


Seznam zúčastněných blogů:


1. http://www.mejserada.cz (Radka) - to je tento
8. www.hopeless-girls.blogspot.cz (Marti a Adél)



Další část bude v pondělí 7.12., a to léta 50.

Co říkáte na 30. léta? Líbila by se vám móda té doby, účesy a líčení?

43 komentářů:

  1. Musím říct ,že se ti článek opravdu povedl :DDD (až se za svůj stydím )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Mně se ten tvůj taky moc líbí, ten outfit máš dokonalý a i to líčení ti sluší.

      Vymazat
    2. Jé děkuji :)Mně se zase velmi na tobě líbí tohle :) Opravdu ti to moc sluší :)

      Vymazat
  2. Článek se opravdu moc povedl, zase jsem se dozvěděla něco nového :) A fotka s flakónkem Channel je suprová ! Těším se na další :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji! Já tam ten chanel chytla a v té chvíli jsem netušila, jestli v té době už byl. Ale nějak jsem měla v podvědomí pocit, že ano. Tak jsem to pak dohledala a byla jsem ráda, že můžu ty fotky použít.

      Vymazat
  3. Krásné, moc krásné.
    Líčení i účes Ti velmi sedí a jakoby jsi k nám sestoupila z let třicátých!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Luci, já jsem se líčila z fleku, tak jsem se snažila udělat něco, jak si pamatuju prababičku :D Jsme si podobné jak přes kopírák, prababička, babička, moje máma a já. :D V příštím díle napodobím babičku a v 70. mámu :D

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. jé děkuji, znáš mě, já měla pocit, že se mi to vůbec nepovedlo. Chtěla jsem to pak zkusit jinak, ale vážně nějak nic nestíhám.

      Vymazat
  5. Skvělý a i poučný článek! Hodně se setkávám s tím, že lidé neumí dobře zařadit události do správného časového období, takže se i hodí. :D
    A líčení je krásné a sluší ti. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Sama jsem ráda, že si to při tom zopáknu :) Mně dějiny začaly bavit fakt až v dospělém věku, jenže už nemám takovou paměť, co jsem měla jako dítě. Takže si čtu některé knihy furt dokola (novověk, středověk apod). Do 20. století jsem ještě nedošla :D Ostuda.

      Vymazat
  6. Radko, skvělé :) Fotky jsou úžasné :) A moc ti to sluší, líčení i účes... paráda...

    OdpovědětVymazat
  7. Wow, Radko, tak to je skvělý! Úplně jsi mě přenesla do těch 30.let :-)

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
  8. tak to je pecka, veľmi ti ti pristane :)) červený rúž a čierne linky klasika :)

    OdpovědětVymazat
  9. Teda. Ty "staré" fotky jsou dokonalé. A článek....krásně sis s ním vyhrála. Suoer👍🏻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, jsem ráda, že se vám líbí, já to chtěla celé udělat znovu a líp, ale neměla jsem vůbec čas, o to víc jsem ráda, že se vám to líbí :)

      Vymazat
  10. Líčení super a teda dala sis práci s tím článkem. To já toho moc nenapsala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. To nevadí :) Já si rozklikla všechny a když si to člověk pročte, v každém se něco dozví a pak to vytvoří celek. Takže my si zkusíme retro variace a ještě se vzděláváme, to je fajn :D

      Vymazat
    2. a taky je to tím, že jsem hrozně ukecaná, já se musím krotit. :D To jsem měla v plánu tam vypsat i významné spisovatele té doby (Hora, Seifert, Karel Čapek apod.) a nějakou moji oblíbenou poezii :D :D :D Třeba tuhle si pamatuji dodnes:
      Sbohem a kdybychom se nikdy nesetkali
      bylo to překrásné a bylo toho dost
      Sbohem a kdybychom si spolu schůzku dali
      možná že nepřijdem že přijde jiný host
      Bylo to překrásné žel všecko má svůj konec
      Mlč umíráčku mlč ten smutek já už znám
      Polibek kapesník siréna lodní zvonec
      tři čtyři úsměvy a potom zůstat sám
      Sbohem a kdybychom si neřekli už více
      ať po nás zůstane maličká památka
      vzdušná jak kapesník prostší než pohlednice
      a trochu mámivá jak vůně pozlátka
      A jestli viděl jsem co neviděli jiní
      tím lépe vlaštovko jež hledáš rodný chlév
      Ukázalas mi jih kde máš své hnízdo v skříni
      Tvým osudem je let mým osudem je zpěv
      Sbohem a bylo-li to všecko naposledy
      tím hůře mé naděje nic vám už nezbude
      Chcem-li se setkati nelučme se radš tedy
      Sbohem a šáteček Vyplň se osude!

      Vymazat
  11. Konečně jsem si přečetla celý tvůj článek, je dokonalý a ty fotky se ti moc povedly :))

    OdpovědětVymazat
  12. Fotky i článek se moc povedl. :) Jsem zvědavá na ostatní. :)

    Moje první giveaway

    OdpovědětVymazat
  13. Krásně jsi to celé pojala :) Fotky se povedly, působí to na mě skvělým dojmem :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
  14. Úžasný článek! Miluju doby dávno minulé, hlavně 30. - 50. léta... :)

    http://www.jankafj.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jani, tak to se máš v pondělí na co těšit, budou to 50.léta. :)

      Vymazat
  15. Luxusný článok! :) Tie fotky sú naozaj vydarené :)

    OdpovědětVymazat
  16. Já se zas jako malá vozila na traktoru na vesnici na chalupě :D Připomněla jsi mi zážitek se spolužačkou z vysoké, která vyrostla poctivě v paneláku a po prázdninách nám vyprávěla, jak viděla poprvé naživo živou kravičku :D Třicátá léta jsou drsné období, jsem moc ráda, že píšeš i exkurz do historie, člověk je hned o něco vzdělanější :) A samozřejmě úžasné líčení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno to upadá. Zjišťuju, že i mým dětem chybí slovní zásoba, že neznají věci, které mně přijdou samozřejmé, jako kvedlačka (a k čemu jako je), minule syn po mně něco chtěl, neuměl to ani popsat a nevěděl, jak se tomu říká, byl to nakonec zavírací špendlík (sichrhajska). Já se tomu divím, když byly malé, vše jsem jim ukazovala a vysvětlovala, ale jak to celý život neměli v ruce, tak zapomenou. Tak ti věřím, že existují lidi, co do 15 let neviděli krávu. Měla bych raději zajet s dětma do zoo :DDDD

      Vymazat
  17. Mně se moc líbí 30tá léta.. myslím tím styl, móda a líčení. I různé věci, nebo jak se bydlelo. Miluju filmy pro pamětníky, 30tá léta jsou pro mě top :-) ty jsi je ztvárnila opravdu dobře Raduško, povedlo se ti to, super článek i fotky :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Rady, celé se Ti to moc povedlo, už jen ten článek musel dát hrůzu práce a času, a to nemluvím o fotkách, které jsou vážně skvělé. Jsi šikula ;)

    www.simply-pleasures.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Leni! ano, bylo za tím hodně hodin práce, jenom to vše vyhledat, co stránek jsem pročítala a co videí zkoukla :) A nejtěžší bylo si schovat obočí a namalovat si ho do obloučku :)))

      Vymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.