pátek 22. února 2013

Jak se to dělá? - Čištění pleti - část 1. - aplikátory

Čištění pleti - část 1.

Dneska si povíme něco o čištění pleti, protože to je skutečně to nejdůležitější, co by měla pro sebe každá žena dělat. Když říkám každá, myslím tím každá, netýká se to jen žen, které chtějí odlíčit make-up, ale čištění pleti by mělo být denním hygienickým návykem i těch žen, které se nelíčí. Pleť bychom si měli čistit ráno a večer, což mi vyhovuje, protože ho provádím zároveň s čištěním zubů. Jak známo, dávno neplatí rčení našich babiček a prababiček, že na obličej je dostačující mýdlo a voda. Proč ne? Žijeme ve znečištěnějším prostředí a naše pleť více trpí a je více zatěžována nečistotami. Mýdlo pleť obličeje vysušuje a upravovaná voda, která teče z kohoutku, obsahuje hodně chemikálií a pleť také vysušuje a dráždí. Naproti tomu přípravky pro čištění pleti rozpouští mastnotu, usazeniny ze vzduchu, tedy smog a prach, pot a samozřejmě i líčidla, která na pleti máme. A zároveň pleť hydratují, vyživují a dodávají ji vitaminy a další potřebné látky.




Co k čištění pleti potřebujeme? Tak určitě čas, a to pouhých pár minut, stačí v pohodě 2-5 min. ráno i večer.  A pak k tomu potřebujeme nějaké ty pomůcky, a to kosmetické a aplikační.




Začneme tedy těmi aplikačními, o těch bude část 1.


Existuje jich celá škála, zakoupíte je v každé drogerii, lékárně či v supermarketech a nejsou moc drahé. Asi tím nejčastěji používaným výrobkem jsou vatové polštářky, kulaté, hygienicky balené v igelitovém sáčku většinou po 80 - 120 ks. Na horní části balení je zatahovací provázek, za který se dají pověsit, aby byly vždy po ruce, dole pak je otvor, kterým se jednotlivé polštářky vytahují. Ideální jsou ty, které jsou ze 100% bavlny, protože jsou velice jemné a neuvolňují se z nich vatová vlákna (já pamětnice ještě pamatuji časy, kdy jsme na odličování používaly leda tak obvazovou nebo v lepším případě buničitou vatu, jak nepříjemné bylo, když se vám jemné vlákno vaty dostalo do řas nebo dokonce do oka). Vatové tampony mohou být vyrobené z kombinace viskózy a bavlny, ale rozhodně doporučuji sledovat složení a vybírat ty 100% bavlněné. Mají lepší savé vlastnosti, takže čistící voda vám nestéká po prstech, když se ji snažíte nanést na obličej.

obr.1 - odličovací tampony 100ks - 26 Kč






Dalším hodně používaným výrobkem jsou vlhčené čistící ubrousky. Jejich výhoda je určitě větší plocha, takže jej můžete několikrát přeložit a při oboustranném využití většinou stačí 1 ubrousek na celé vyčištění pleti. Další výhoda je právě to, že jsou vlhčené, takže nemusíte mít žádné čistící mléko, vodu, gel apod. Mně osobně moc nevyhovují, protože ty lepší jsou dost drahé a ty levnější mi většinou nevoní a připadají mi mastné, někdy jsou málo vlhčené, takže kůži spíš dřou, což jí neprospívá, někdy naopak hodně vlhčené, že mám pleť samou pěnu, jako kdybych si na ní dala klasické mýdlo a musím ji pak opakovaně vodou smývat. Proto já využívám čistící ubrousky zejména na cestách, když nechci táhnout plný kufřík kosmetických přípravků.

obr. 2 - čistící ubrousky Nivea Visage 25 ks -  102 Kč



Další dobrou pomůckou na čištění pleti jsou různé houbičky na pleť, jejichž výhodou je zejména to, že slouží k opakovanému použití. Většinou mají hrubší povrch, který odstraní odumřelé buňky a tudíž nahradí peelingové kosmetické výrobky. Já osobně mám houbičku od firmy Raypath (obr. 3), která stojí přibližně 100 Kč a je to malá čistící rukavice, kterou si jednoduše nasadím na prsty. Je vhodná i pro alergiky, protože čistí i bez použití kosmetiky, tedy pouze vodou. Je vhodná na obličej, krk i dekolt, ale v pohodě si s ní můžete čistit i další místa na těle. Jelikož je určená na přírodní peeling bez chemikálií, používám ji cca 1x týdně. Krásně odstraní odumřelé buňky a pleť znatelně prokrví.

obr. 3 - čistící peelingová houbička Raypath Face Cleaner - 100 Kč. 


Ke každodennímu použití jsou však vhodnější výrobky jemnější. Příkladem může být třeba houbička z vláken rostliny Amorphophallus Konjac (konjacová brambora), využívaná především v Japonsku pro péči o citlivou pleť. Má antibakteriální a protiplísňové účinky a šetrně čistí pleť obličeje i celého těla. Dosahuje výborné absorpce vody (*proč se říká absorbuje, když slovo absorpce je s p?), dokonale odstraňuje make-up a účinně promasíruje pleť. (obr. 4).

obr.4 - houba čistící Konjac - 165 Kč.




Levnější, ale docela dobrou houbičkou je Calypso Remove Make-up odličovací houbička, která je prodávána po 2 ks v balení za 28 Kč. I tato je z přírodních vláken obohacených bavlnou, je hypoalergenní, velice jemná a šetrná i k citlivé pokožce. Používám ji především na odstraňování pleťových masek, ale je určená i k dennímu čištění pleti a odstranění make-upu (obr. 5). Může se prát při teplotě do 60°C. 





Ještě musím zmínit jednu moji oblíbenou značku, a to je Ecotools, kde se houbičky prodávají po 3 ks v balení za 100 Kč. Jako všechny výrobky této firmy jsou i tyto vyráběny šetrně k životnímu prostředí, z přírodních materiálů. Tato houbička je bambusová. Z jedné strany je hrubší, na tuto stranu po navlhčení houbičky naneseme čistící kosmetiku a jemnými pohyby naneseme na pleť. Hladší stranou houbičky pak přípravek lehce smyjeme. (obr. 6).

obr. 6 - Ecotools čistící houbičky na obličej 3ks - 100 Kč.


Existují i různé přístroje na čištění pleti, ale ty jsem zatím nevyzkoušela. Popravdě řečeno, mě čištění pleti baví a tyto přístroje mi připadají zbytečné. Ale zmínit je musím. Jedná se většinou o přístroje na baterie, na jejichž hlavici se nasadí čistící houbička nebo kartáček. Hlavice je pak přístrojem popoháněna a rotuje nebo vibruje, čímž si čistící kosmetiku (nebo masku) nanášíte na obličej. Příkladem je třeba Skinsonic (obr. 6), který má několik různých nástavců, takže slouží i k masáži obličeje. Čistící houbičky se však musí cca po 90 dnech měnit, takže to je podle mě stále zbytečně moc drahý způsob čištění pleti. A určitě i časově mnohem náročnější, než použití tampónů, ubrousků nebo houbiček.

obr. 7 - Skinsonic - na 2 tužkové baterie, cena 840 Kč. 

A jaké pomůcky používáte vy při čištění pleti? 

Příště ve 2. části vám napíšu o kosmetických čistících přípravcích, protože těch je na trhu ještě větší řada a spousta žen nemá čas se tím zabývat a používají je pak špatně. Už to není jako za mých mladých let, kdy byl kosmetiky nedostatek a kdy platilo jednoduché pravidlo - mléko otevře póry, vyčistí je, následně tonikum pleť dočistí a póry uzavře. Ale o tom, jak je to dneska a jak se v té spoustě výrobků zorientovat, příště. 



Krásný zbytek dne vám přeje Radka














1 komentář:

  1. Dobrý den,

    rády bychom nabídly naše konjakové houby, které jsou od tohoto měsíce na trhu.

    http://www.vianaturallis.cz/my-konjac-sponge/

    Hezký den

    Via Naturallis

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.