neděle 10. února 2013

Štětce na líčení

Štětce na líčení - nutnost nebo marnivost?

Dneska si povíme něco o štětcích pro líčení. Jsou jen zbytečným rozmarem nebo by neměly žádné ženě chybět? Asi každá z vás zná velký štětec na nanášení pudru, i když někomu postačí molitanek nebo labutěnka, které bývají většinou součástí pudrů. Každá asi ví, že existují štětečky na nanášení očních stínů, ale lze použít aplikátor s molitanovým koncem, prst nebo dokonce vatičku na čištění uší.
Chci vám dnes napsat o tom, jestli je nutné mít štětce na líčení, jaké typy existují, k čemu je který vhodný a za jakou cenu je lze pořídit.

obr.1 - různé typy štětců


Pokud toužíte po kvalitně provedeném make-upu, bez pořádných štětců se neobejdete. Proto je také všichni špičkoví vizážisté používají. I když nutno podotknout, že profesionálové zastávají názor, že nejlepším nástrojem pro nanášení dekorativní kosmetiky jsou prsty, kterými všechny krášlící přípravky krásně rozetřete. Nevýhoda je ale zejména v hygieně, proto byste si měly ruce před líčením vždy důkladně umýt mýdlem, ale i tak hrozí riziko roznášení nečistoty po pleti. Nanášení očních stínů je v takovém případě taky složité a málokdo by ho prstem zvládl, protože naše kůže obsahuje různé záhyby a do těch bychom prstem líčidla složitě roztírali. Pokud nosíte dlouhé nehty jako já, určitě si umíte představit, jak nepříjemné a nebezpečné by bylo líčení prsty. Pravda, oční stíny většinou obsahují nějaký ten aplikátor, ale ten se většinou rozpadne mnohem dřív, než stíny vypotřebujete. A nejhorší na tom bývá fakt, že pod molitanovým hrotem bývá pěkně ostrý plast nebo plechový úchyt, takže nejednou mě rozpadající se molitanek na aplikátoru způsobil bolestivé drápnutí do oka. Zkusila jsem to nejjednodušší a asi nejlevnější řešení, šla jsem do drogerie a koupila si nové molitanové aplikátory na oční stíny v sadě. Např. sadu značky Essence pořídíte za necelých 50Kč (viz obr. 2)

obr. 2 - aplikátory očních stínů Essence, 5 ks

Bohužel dopadlo to vždy stejně, znečistěný a umaštěný molitanek se brzy začne rozpadat. A tak jsem jednoho dne koupila štěteček na nanášení očních stínů a ten mě dostal. Škoda, že jsem netušila už dávno, že je v tomto zdánlivém detailu tak veliký rozdíl co se aplikace i konečného výsledku týče. 
Takže jak asi tušíte, můj názor po letech praxe líčení je ten, že štětce jsou potřeba. Pokud si pořídíte štětce kvalitní, nejen že vám usnadní líčení, ale vydrží vám spoustu let (jejich životnost zatím netuším, ale jeden takový štětec mám už asi 10 let). 

A jdeme na to! Jaké tedy známe typy štětců?

1. Štětec na pudr (Powder Brush)

Na pudr se používají velké kulaté nebo zploštělé štětce s přírodními nebo nylonovými vlákny, která mají schopnost se hezky rozvinout. Mívá dlouhé chlupy a polotvrdý vlas, aby se dal přebytečný pudr setřást a dobře se nanesla správná vrstva, neboť pudru bychom nikdy neměly dávat nadbytek, protože velká vrstva pudru snadno zvýrazní vrásky. A nám jde pouze o zafixování make-upu. 

obr. 3 - Štětec na pudr  značky Artdecco - 720 Kč

Cena štětce na pudr se pohybuje v rozmezí od 30 Kč do 1500 Kč (Chanel, Dior), ale koupit se dají i štětce zdobené krystaly Swarovski za neskutečných 6750 Kč. Rozhodně nedoporučuji na tomto štětci šetřit, ale kupte si určitě nějaký kvalitnější od cca 400 Kč výše, protože takový vám vydrží na dlouhá léta a nepouští štětiny. Jednou jsem měla levný štětec na pudr a nestíhala jsem pak po těle sbírat ty ošklivé černé chlupy, které z něj stále padaly. 


2. Štětec na make-up (Foundation Brush; Make-up Brush)

Profesionální štětce na nanášení make-upu mají jemné syntetické štětinky se zúženým a precizně tvarovaným zakončením, jsou ideální na nanášení tekutého i krémového make-upu, snadno ho roztírají a zajišťují jeho důkladnou aplikaci. Pomocí takového štětce make-up doslova vklepete do pleti, takže krásně splyne s vaší pletí a nezvýrazní žádné póry, ani nezanechá stopy jako třeba molitanové a silikonové aplikátory make-upu. Některé firmy nabízejí tento štětec s přírodními vlákny (kozí srst), já osobně mám však lepší zkušenosti se štětcem ze syntetických vláken, neboť nijak nenasává make-up do štětin. Tyto štětce se pohybují v cenách od 30 Kč do cca 900 Kč. Já používám nyní tento a jsem s ním nadmíru spokojená (viz obr. 4).

obr. 4 - Štětec na make-up značky Mary Kay - 223 Kč


3. Štětec na tvářenku (Blusher Brush)

Tento štětec je menší než štětec na pudr, ale má podobný tvar. Většinou mívá zešikmená vlákna, čímž je zajištěno precizní nanášení tvářenky (růže, zdravíčka) na lícní kosti, aniž by došlo ke smíchání s podkladovým krémem a pudrem. Štětiny bývají přírodní a jemné a umožňují nabrat správné množství tvářenky a přesné vykreslení tváře.  Ceny tohoto štětce se pohybují od 70 Kč (viz obr. 5) do 1360 Kč (Chanel).

Obr. 5 -  Štětec na tvářenku zn. Essence - 70 Kč



4. Štětce na oční stíny

Na aplikaci očních stínů existuje celá škála různých štětečků. Slouží pro jemné zvýraznění očního víčka kompaktními, sypkými nebo krémovými očními stíny. Uvedu tedy jednotlivé typy:
  • štětec na oční stíny základní (Eye shadow brush)
  • štětec na oční stíny šikmý (Defining eye brush)
  • štětec na oční stíny stínovací (Blending eye brush)
  • štětec kulatý zašpičatělý (Eye crease brush)
  • štětec rozmazávací (Smudge brush)
  • štětec na oční linky (Eyeliner brush)
  • štětec houbičkový pro kouřové líčení (Smudge eye sponge)

Štětce se prodávají většinou jednotlivě, cena se pohybuje od 20 Kč. Určitě doporučuji koupit si štětec základní pro nanášení stínu na víčko, štětec stínovací, a pokud si malujete linky, tak štětec na oční linky. Samozřejmě pro různé účely se hodí různý styl líčení, proto je nejlepší mít doma všechny uvedené typy, protože jejich pořizovací cena není vysoká.

obr. 6 - sada štětců na oči - značka Sigma - 1690 Kč


5. Štětec na rtěnku

Slouží k dokonalému nanášení rtěnky, lesků a balzámů. Jeho pomocí rtěnku nanesete přesně a vaše nalíčení bude dokonalé a váš vzhled perfektní na delší dobu. Většinou se prodává v kovovém mechanickém provedení, kdy po použití zasunete štětinky do kovového pouzdra a tím jej udržujete v čistotě. Ceny štětců ne rty se pohybují od 20 Kč. 


obr. 7 - štětec na rtěnku mechanický značky Inglot  -  229 Kč

Závěr - ukázka různých značek štětců a jejich ceny:


obr. 8 - přiklady různých značek štětců:
1. vysunovací štětec na oční tužku a stíny, Clarins, 550 Kč 
2. štětec na oprášení přebytků pudru, Da Vinci Professional, 610 Kč
3. štětec na pudr, Estée Lauder, 1350 Kč
4. štětec houbičkový na rozmazání tužky na oči, Douglas, 180 Kč
5. štětec na oční stíny, Clarins, 670 Kč
6. štětec na tvářenku,  Trucco, 1080 Kč
7. vysunovací štětec na rtěnku, Dior, 590 Kč
8. hřebínek a kartáček na obočí, Douglas, 290 Kč
9. štětec na make-up, Estée Lauder, 950 Kč
10. oboustranný štětec na oční stíny, Oriflame, 139 Kč
11. štětec na pudr i tvářenku, Da Vinci Professional, 1300 Kč
12. štětec na nanášení rtěnky, Lancome, 600 Kč
13. štětec na make-up, Mac, 1440 Kč

Máte nějaké dotazy, případně chcete sdělit nějaké vaše zkušenosti se štětci? Napište! :)



Dnes jsem si koupila cestovní sadu na oči a kabuki štětec - zn. Ecotools

3 komentáře:

  1. Já bych se teda bez štětců neobešla. Prstama mi to vůbec nejde :D Hlavně stíny ne, make-up bych asi ještě rukama zvládla, ale jinak asi nic. http://behappyandbefiit.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Nutnost!!!

    http://wormake.blogspot.cz/2015/05/vybarvi-se-do-fialova.html

    OdpovědětVymazat
  3. Já nakupuji štětce které potřebuji na https://www.notino.cz/stetce-na-liceni/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.