sobota 12. září 2015

Puchýře, aneb jak jim zabránit, když boty dřou

Jak zabránit vzniku puchýřů?



Zažila to asi většina z nás, radost z nových krásných bot po pár hodinách chůze venku vystřídala bolest, na nohách během pár minut a kroků puchýř, který když praskne, je to ještě bolestivější, a my nevíme, jestli brečet bolestí nebo nad tím, že nám krev ušpiní novou botu a že nás může ohrozit infekce, která se do rány může dostat. Ale zatneme zuby a ať už hrdě či pajdajíce domů dojdeme. (Myslíme při tom na rčení, že pro krásu se musí trpět). 


Ale co s tím? Přeci boty po jednom použití nezahodím. Reklamovat je nemůžu, určitě je chyba na mé straně a mám třeba nenormálně tvarovanou patu.

Dnes vám tedy přinesu 10 mých rad, co se dá s takovým problémem dělat. 

Jelikož většinou se mi puchýř dělá na patě, první, co provedu, je to, že přes nějaký měkčí hadřík naklepu kladívkem místo, které je tvrdé. Rozumí se, naklepu botu, ne patu. Dobré je místo mírně nahřát (pod lampičkou, v troubě), klepejte však opatrně, zejména u syntetiky, aby vám nerozpraskala. Ideální je, když vám botu naklepe obuvník, cena je kolem 20 Kč, takže nic hrozného a za pokus to stojí.


Druhým způsobem, který používám, pokud se mi puchýř dělá třeba i jinde než na patě, tedy z boku či na chodidle, je nasadit si vlhkou ponožku a v botě pár hodin chodit doma. Někdy stačí ponožka navlhčená vodou, pokud chcete účinek znásobit, použijte na ponožku trochu lihu, např. nějaký prostředek na okna. Ponožka by neměla být mokrá, ale opravdu jen vlhká a měly byste v botě doma vydržet několik hodin. Pokud byste botu hodně namočily a vyzuly, naopak by se mohla ještě víc "srazit". Takže používám spíš jen rozprašovač.

zdroj
Třetím způsobem, mým velmi oblíbeným, protože je u něj legrace, je ten, že botu doma nazuji partnerovi, který má nohu o pár čísel větší než já, aby v ní chodil a bota povolila. Zejména bude-li se jednat o pořádné jehly, bývá tato varianta zábavná a partner pak lépe chápe, když někdy naříkáte, že už v těch nových botách nezvládnete ani krok, ví už, co to obnáší, a odnese vás na rukou. Navíc i ten pohled na chlupaté mužské lýtko, pěkně vyrýsované díky podpatkům lodiček, je prostě zábavný. Pro menší utrpení a hygienu můžete tento požitek znásobit tím, že partnerovi nasadíte ponožku. Tedy nasadí si ji sám, vy mu jen poradíte. Tento způsob povolení bot je docela účinný. Lze zkombinovat s 2.tipem.

Není-li po ruce partner, lze nahradit napínákem (kopytem), které se dá dnes už bez problémů zakoupit a pomůže botu "vytáhnout" a vyhladit.

zdroj

zdroj
Čtvrtý způsob, jak omezit vznik puchýřů, jsou různé speciální přípravky proti puchýřům, které se prodávají v lékárnách nebo drogeriích. Budu jmenovat např. Compeed tyčinku (výrobce Johnson & Johnson, seženete v lékárnách, kolem 100 Kč), gel proti puchýřům Balea (DM drog., kolem 70 Kč). Stačí potřít místo, kde vás bota dře. Zabrání tření kůže o botu a vzniku puchýře.





Pátým způsobem jsou ponožky do lodiček, tzv. ťapky. Dělají se i ve vykrojené verzi (něco jako rukavice bez prstů), ale pokud se vám puchýř dělá spíše na patě, tam mně osobně moc nepomáhají, protože většinou sjedou. No a nechci přece, aby vykukovaly.

zdroj


Šestým způsobem jsou různé (samolepící) stélky a výplně, které se prodávají v mnoha variantách, koupíte je v každé obuvi, ale i v drogeriích a nejlevněji na ebay. Pokud je mi ale bota těsná, tak je moc využít nemůžu, protože prostor v botě ještě zmenší. Osobně mám raději ty kožené, ale v některých botách mi postačí i ty
zdroj
gelové.

zdroj 













Sedmým způsobem jsou náplasti speciálně dělané na puchýře. Zakoupíte je třeba v lékárně a můžete je mít v kabelce. Jakmile pocítíte, že vás bota někde dře, co nejrychleji na místo nalepíte náplast a někdy jen tento krok postačí. Také se většinou stane, že 3x vyrazíte s náplastí a bota se během nošení povolí, takže po čtvrté už nedře a další náplast není potřeba. Dělají se různé typy, od těch, co slouží jako prevence, až po ty, co se používají, když už se vám puchýř udělá.

zdroj


Osmým způsobem proti vzniku puchýřů je použití hedvábného spreje na nohy. Ten funguje tak, že na noze vytvoří tenký film, který následně zabraňuje tření kůže o botu (např. Bama Silky Comfort od Bati 129,- Kč).  Alternativou, i když ne už tak účinnou - záleží, jak hodně vás bota dře, jsou spreje proti pocení nohou či dětský pudr (zásyp), kterým si nohy potřete. To funguje tak, že noha se méně potí a tím pádem v botě méně klouže a dochází k eliminaci tření.

zdroj


Devátou radou je ta, nekupovat si boty, které jsou vám velké. Možná si myslíte, že malá bota je horší než velká, ve které bude noha volnější, ale právě to, že vám noha v botě nesedí a při každém kroku se vyzouvá nebo v ní noha popojíždí, bývá také příčinou vzniku puchýřů. Když už se vám stane, že jste si koupily boty, které vám třeba v obchodě sedly, protože jste po celodenním lítání v nákupním centru měly nohy zrovna oteklé, zde pomůžou různé vložky a polštářky do bot, které její prostor zmenší.

zdroj




zdroj
A pak tu je ještě kategorie babských rad, které jsem osobně nevyzkoušela, jen mi je někdo v minulosti radil. Takže pomoc číslo deset je tato. Použijte na ohrožená místa trochu lubrikačního gelu nebo jiného silikonového gelu, třeba i gelové báze pod make-up.










Ještě se nabízí takový jednoduchý trik, jak bychom puchýřům snadno zabránili, ačkoliv to je pro spoustu lidí věc nepřijatelná.

Když jsem byla malá holka a dokonce ještě v době mé puberty, nebylo pohoršují mít v lodičkách či balerínách (nebo sandálcích, páskových botách) ponožky. Bylo to pohodlné, prodávaly se ponožky tzv. "slabé" z kvalitní prodyšné bavlny na horním lemu zdobené ohrnovací krajkou (ty se mi líbily nejvíc). Když jsme jeli na rodinný výlet a holčičky v té době nosily šatičky, bylo určitě pro nohu fajn mít slabou ponožku i v letní botě. Navíc to nosili lidi běžně, takže to nikomu nebylo trnem v oku.

Co se však v té době nikdy nenosilo, byly tenisky k šatům či sukni, což je dnes skoro pravidlem, mně osobně se víc líbila ta naše stará elegantnější podoba. Škoda, že jednoho dne někdo řekl, že ponožky do sandál jsou nepřípustné, bylo to praktické a možná i vkusnější než miniaturní jemné šaty a k nim masivní airmaxy. Ve světě s tím až takový problém nikdo nemá, ale běda, kdybych vyšla na nedělní procházku s dcerou třeba jako Katie Holmes na následující fotce, určitě bych tím pohoršovala masy lidí.

Katie Holmes & Suri zdroj

Musela jsem to tu zmínit, protože tohle je nejpřirozenější způsob, jak bránit tření kůže o botu. A protože módní trendy se stále vrací, já doufám, že i tento fenomén let 80. bude zas někdy pro naši společnost přijatelný. :) Krásné ponožky s krajkovým lemem už jsem si letos pořídila.

Já osobně se přikláním v souboji botasky k sukni vs. lodičky s ponožkami k té druhé variantě, ale nenosím ani jedno z toho. První se mi nelíbí, druhé se neodvažuji. :D

zdroj

zdroj


Závěrem ještě dodám, že v létě se nám nohy potí více a chodíme většinou naboso, takže by bylo dobré volit prodyšné materiály obuvi jako kůže nebo plátno. V zimě pak můžete používat materiály syntetické, umělé kůže či gumu, riziko puchýřů je nižší, navíc nosíme ponožky. Ponožky jsou nejlepší bavlněné.

A aby to nebyl dnes happy end, tak jeden můj příběh:
Můj nejhorší zážitek s puchýřem byl asi ten, když jsem si týden před odjezdem k moři koupila nové letní boty a jen tak naboso si je další den obula na nákupy po městě. Bylo vedro a mně se během chvíle udělaly puchýře na patách. Neměla jsem ani náplast, musela jsem v botách pajdat dál, následkem čehož mi puchýře brzy praskly. A jak bylo sucho a na chodnících prach, dostal se mi do rány. Doma to nešlo už ani peroxidem pořádně vyčistit, jenže to nejhorší mě teprve čekalo. Chytla jsem do jedné nohy infekci, nevěděla jsem, co se to děje, proč mi noha až po kotník černá a fialoví. Doslova před očima mi měnila barvu a v tom mě napadlo, že mi ji budou muset amputovat. (Ano, jsem hypochondr největší).  Nakonec jsem rychle hnala k lékaři a dostala pořádné balení antibiotik. Na dovolenou jsem sice odjela i s antibiotiky, ale nesměla jsem celý týden na sluníčko, což není u moře ideální stav :)))


Jak vy bojujete, aby se vám v nových botách nedělaly puchýře? Máte nějaký další trik? Nebo vás nějaký bod inspiroval ho příště vyzkoušet? 


17 komentářů:

  1. Super tipy :) Puchýře nebo odřené paty se mi dělají hlavně v balerínách. Buďto se je snažím doma rozchodit a nebo preventivně zalepuju paty :D

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé tipy :) já je většinou rozchodím doma v chlupatých ponožkách :)

    Nikys beauty blog

    OdpovědětVymazat
  3. Toto je moj väcny problem. Tesi ma ze je este niekto, kto by privital navrat ponoziek. Verim, ze sa ich dockame :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem pro ponožky, hlavně v sandálech. Loni jsem si koupila několikero barevných ponožek ladících k tričkům, ale odvážila jsme se v nich do centra Prahy jen jednou.
      ponožky s krajkou k lodičkám jsme taky nosila, asi jsme stejná generace ;-)

      Vymazat
    2. A je to i zdravější mít ponožku v botě. Poslouchala jsem rozhovor s jedním pánem (myslím, že na radiožurnálu)a ten říkal, že na upravení kůže (nevím, jak jiných materiálů)se používá hliník nebo jeho soli (už je to delší doba, tak si to přesně nepamatuji)a něco v té kůži zůstane a pak se to z boty kontaktem s kůží přenáší do těla toho, kdo tu botu bez ponožky nosí.

      Vymazat
  4. Super článek. Krásné tenké ponožky by určitě ledacos vyřešily. Já nejčastěji používám jako prevenci gelové polštářky vlepené do bot a v kabelce mám pořád náplasti. Ještě jsem slyšela o triku potřít vazelínou místo na noze kde se dělají puchýře. Ale vyzkoušené to nemám

    Jsi krasna

    OdpovědětVymazat
  5. Po tom gelu na puchýře se podívám :) já si občas boty vycpu mokrýma ponožkama, aby se trochu vytáhly :D ten tvůj příběh mě děsí :O :/ já když mám třeba otevřenou ránu , tak vůbec nepoužívám dezinfekci, ale už konečně určitě začnu! :) Jinak originální článek, takový jsem ještě neviděla, moc mě bavil! :)
    Denisse Beauty

    OdpovědětVymazat
  6. to s tou bází je zajímavý, musím to zkusit :D
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo tak to mi dej vědět, taky to snad někdy zkusím, jestli si vzpomenu a nevyužiju jinou metodu. :)

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Ano! A dokonce jsem toto aplikovala na více partnerech i kamarádech (za těch 25 let) a musím říct, že překvapivě to ty chlapy i bavilo :D Asi tajně touží zkusit pořádný jehly. :)

      Vymazat
  8. Tak to jich hned nekolik vyzkousim, mam zrovna nove boty! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mně se oplatila tahle značka https://www.eobuv.cz/merrell.html, většinou mam ze začátku puchejře ze všeho, ale u Merellů se mi to ještě nestalo

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.