sobota 18. července 2015

Vybarvi se 3 - já a barva ČERNÁ (sobota)


Černá, ač je spojována se smutkem, pro mě je to královna všech barev.

Já a černá - 80. léta:
Oblíbila jsem si ji někdy v 15 letech, kdy krásní mladí Depeche Mode vydali album Black Celebration a po jejich vzoru byli jejich fanoušci těmi prvními, kdo začal nosit a šířit černou módu, která už pak nikdy nevymizela, byla jsem šílená depešanda. :) Oni byli vážně dobří, kapel bylo v té době málo a oni dokázali udávat nové trendy nejen v image, ale i v té hudbě.

Depeche Mode (zdroj)



V té době bylo černé oblečení symbolem smutku a v ČSSR ho nosily jen vdovy, takže jsem byla ze všech stran dost kritizovaná, proč nosím černou, že se to nesluší a že to není hezké. Na druhou stranu byl problém sehnat jakékoliv černé oblečení, takže když měl člověk kliku a sehnal "pod pultem" černou Duhu (barva na textil), tak se barvilo. Vyrobila jsem si z růžových kalhot černé, z bílého tílka černé atd. Sehnala jsem černé kotníkové boty a koženou bundu mi ušil táta ze svého koženého saka, potloukl mi ji nýty a jaká jsem byla frajerka  :)



Líčení v černé a já? Jako to bylo s oblečením v 80. letech, bylo to stejné s kosmetikou. Sehnat ji ze známosti pod pultem nebo sehnat bony a vyrazit do Tuzexu. Poštěstilo se mi obojí, ale moje kosmetická taštička byla až do revoluce 89 asi tak o 4 kouscích kosmetiky. Jak jsem byla šťastná, že jsem sehnala černou tužku na oči, tou jsme si dělaly kouřové líčení. Tedy jen těch pár nás, co se chtělo líčit, protože ani to nebylo moc v módě, v komunistických zemích, žena neměla být zmalovaná, ale uvědomělá pracovitá (prostě babochlap). Mě ty kecy nezajímaly, já se líčit chtěla, protože v pubertě chce člověk prostě dělat to, co se nemá. V 16ti jsem sehnala i první černou řasenku, neměla ani kartáček, jen takovou tyčku na konci se závitem, jak šroubek a v podstatě ani nebylo moc znát, že ji na řasách máte :))))

Tady snad jediná moje fotka, kterou z té doby mám, protože foťák měl taky málokdo, protože nebyly fotolaby a kdo fotil, musel umět i ty fotky vyvolat a vyrobit. Takže jednu fotku mám, kde mi cca 20 let, jak jinak než v černé, všimněte si i černého laku na nehtech, rtěnka samozřejmě rudá.



Možná proto jsem si po revoluci, kdy konečně bylo všechno k sehnání i u nás a hranice na západ volné, tolik oblíbila barevné stíny a od té doby si snad nikdy nedávám na oči "jen" černou. Proto nebylo pro mě ani dnešní téma moc lehké, navíc mám pocit, že samotná černá mi opticky zmenší už tak malé oči.

Dnešní líčení
Jelikož jsou tropická vedra a jsem celá opuchlá, rozhodla jsem se pro něco jednoduchého. Světlý stín přes celé víčko, výraznou černou linku, řasenku a rudou rtěnku. Abych to pro vás nějak ozvláštnila, doplnila jsem ještě samolepící linkou s kamínky, které jsem koupila na ebay asi za 1,50 Kč (4 páry), ale mám je právě jen na takovéto blbnutí. Takže jsem konečně měla dnes příležitost první pár vyzkoušet.






Hrozný fotky, jak jsem z toho vedra opuchlá, navíc i rozespalá, protože jsem si šla i na chvíli zdřímnout.

Takto ty lepící linky vypadají:



Moje černé produkty

- pár černých produktů, tedy v černém hábitu:


moje aktuální řasenky:

oprava: Gabriella Salvete a ta pod ní je Make up for ever. 


Černé tužky - ani jsem netušila, že jich mám tolik, používám stabilně dvě (miss sporty a essence). Až při focení jsem zjistila, jak skvělá je ta tužka Douglas, dnes jsem ji zkusila poprvé a myslím, že teď jinou nevezmu do ruky, uvidíme, jak bude fungovat na oku.



Moje černé/šedé stíny

zoeva

urban decay

essence

UMA paletka smokey eyes

paletka z ebay

a na ruce:



moje linky - zapomněla jsem na trojlinku essence Good girl bad girl, kterou jsem si koupila už podruhé


 v šedém obalu je i podkladová báze pod oční stíny (vlevo) od dermacolu


linky
Černo-šedý tag


Máš tyhle barvy ráda?
v oblečení mám černou nejraději, v líčení mám ráda černočernou na řasy a linky, šedou moc nepoužívám, nikdy jsem nebyla šedá myška ani povahou :)

Myslíš, že černá je barva smutku?
ano, ale kdo není v jádru smutný, život není procházka růžovou zahradou, ale není to jen barva smutku, je v ní mnohem víc, tajemno, erotika, jo a zeštíhluje :)))

Ty a černý nebo šedý lak?
mám 2 černé lesklé laky, 1 matný a 1 crackovací (co rozpraská)

Nosíš často černé oblečení? 
ano, tak 6x týdně

Tvůj oblíbený černý/šedý produkt?
mám ráda všechny :) nejčastěji teď sahám po tekutých linkách Miss Sporty a řasence 3D také od Miss Sporty

Jaké barvy kombinuješ s černou/šedou?
nejtěžší je kombinovat černou s černou, protože najít 2 odstíny stejné černé je složité :) Nejčastěji s rudou, neonkami (i tyrkysovou), mám ráda zelenou, růžovou, bílou, prostě k černé jde vše, mimo jiné i zlato nebo stříbro.

Tvůj černý/šedý wishlist?
no tak asi to černé terénní BMW
řasenku Urban Decay 
gelové linky L´Oreal, ty jsem ještě nezkusila
černou rtěnku? Asi bych ji ven nenosila, ale proč ji nemít. :) 
a kupu nového černého oblečení


Celou dobu, co jsem článek psala, mi zněla v hlavě tahle krásná pomalá písnička:



31 komentářů:

  1. Krásné linky jsi vytvořila! Vypadá to velmi hezky a sluší Ti to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, dalo fušku je nalepit, kor tu druhou, aby byla pod stejným úhlem. :)

      Vymazat
  2. Tyjo, ty jsi byla úplná rebelka! Musíš si určitě někdy ťukat na hlavu, jak my - ta nová generace narozená už za svobody - marníme a hýříme a nevážíme si skoro ničeho, když dřív byla jen barva na textil pokladem... Nu ale, zpátky k veselé chvále - nádherné líčení!!! Opravdu jsi mi dneska vzala dech :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Úplně jsi mě dojala k slzám. Já ani nečekám, že si někdo z mladší generace dokáže představit, jaké to tu bylo :) Ale je fajn, že sis to přečetla. Mně ani nepřijde divné, že si dnes spousta lidí neváží toho všeho, co tu je, protože je to už normální. :) Ale já mám hodně dobrou paměť, takže si vážím každé tužky a všeho.

      Vymazat
  3. Wau, tak to jsou boží a hodně povedený linky, klobouk dolů.. jak máš přesnou ruku.. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono jsou nalepené, i když pod nimi je moje a dneska se mi taky povedla :) Doplnila jsem fotku do článku.

      Vymazat
  4. Krása. I na staré fotce jsi velmi krásná a černá ti sluší a slušela.
    Linky jsou parádní, snad taky vytrénuju ruku k něčemu takovému. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuji! Já jsem moc krásná nikdy nebyla, ale spíš fotogenická, i když s věkem už i tuto schopnost ztrácím. :) Ale jak se říká: není ošklivých žen, některé se jen neumí udělat krásnými. Mně připadá, že každý člověk je něčím krásný. Linky se mi dnes fakt povedly vykreslit, ale přes ně je ještě linka nalepená. ;)

      Vymazat
    2. Krásná i fotogenická. ;)
      Jo, už na to koukám, moje chyba. ;) Je to každopádně efektní! :)

      Vymazat
  5. Ta samolepící linka vypadá hezky, netušila jsem, že tohle vůbec existuje :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky ne, ale našla jsem ji v končící aukci, ani ne za 1,50 Kč :D (Jsou tam 4 páry), tak jsem si řekla, že za ty prachy jí zkusím. Ale byla fuška ji nalepit na obě oči nějak stejně a přijde mi dost do obloučku, že v ní mám takový asijský oči. :D

      Vymazat
  6. Ono se už vyrábí i nalepovací linky? Jsem ani nevěděla. Ale bude to výrobek přesně pro mě, protože si neumím udělat pěknou linku a tak linky nenosím. Jdu se podívat na aliexpress zda nějaké najdu. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já narazila na tyto s kamínkama, ale myslím, že jsem viděla na ebay i obyčejné černé. Ale ono je jednodušší je malovat :) Chce to zkusit všechny techniky, mně to nejdřív vůbec nešlo, měla jsem tekuté, nakonec jsem se to naučila těma fixama od essence. Pak jsem najednou uměla gelové, ale každým typem štětcem to jde jinak, zas to chce zkusit. A nakonec mám nejraději ty tekuté, které mě po prvních špatných pokusech na pár let od linkování odradily :) Držím palce.

      Vymazat
    2. Našla jsem i obyčejné bez ozdob na konci a bez kamínků. :-) Možná bych mohla vyzkoušet nějaký fix a už se to konečně naučit, když to vypadá tak moc hezky. :-)

      Vymazat
  7. Veľmi pekný článok :) Tá nalepovacia linka by bola pre niekoho ako ja (čo nevie vôbec robiť linky) ako stvorená :D
    GlitterCircus

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je pomalu těžší to lepení než si ji namalovat, ale u všeho to chce trénovat. Zas tak hrozné to lepení nebylo.

      Vymazat
  8. Super článek.Úplně mě vrátil do mladých let:-) Já sice nebyla depešačka,ale metalistka ;-) a i když jsem nosila i černou,tak hlavně jsem koupelí v Savu zesvětlovala tehdejší příšerné odstíny riflového oblečení,aby vypadaly hezky ošoupaně a mamka mi neustále zužovala všechny kalhoty a šila úzký pruháče.Tu řasenku se závitem jsem měla taky,a pak rtěnku buď Amicu nebo Reginu.Stíny jen nějaké mono modré a fialové,ze kterých jsem si na oku tvořila příšerný monokl a pod okem zas tlustou linku jak silnice:-D Na gymplu jsem s tímhle líčením a outfitem (jo,a džíska na zádech s Iron Maiden apod.)byla za dokonalýho rebela:-)

    www.simply-pleasures.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) No metalistka jsem byla v prváku, ano, ušitý pruhovaný kalhoty, já měla tričko s Iron Maiden. Ale nejvíc se mi líbily Halloweeni. Pak jsem v prvním walkmanu uslyšela depešáky - úžasně stereo a byla to nová láska. Z nich jsem pak přešla na punk :D Zrovna jsem si říkala, že by byl hezký článek celkově o těch proudech a stylech před revolucí. PS: I číro jsem chvíli měla. A jezdila na fotbal - Sparťanka. :)

      Vymazat
    2. Ono bylo zajímavý to, že když člověk vůbec sehnal rtěnku v obchodě, tak si vlastně vůbec nevybíral odstín, nosil takovou, jakou sehnal a byl rád. :) Já měla Amicu myslím že č. 10 a 12. A pak ještě Lady Kent, když jsem šla do tanečních. Ale pak z tuzexu Margaret Astor - kupodivu neonově růžovou. :D

      Vymazat
    3. Já myslím Amicu 5 nebo 6.Prostě růžovku perleťovou.A Lady Kent taky ;)Jj,Halloween,Bon Jovi,Metallicu apod.
      si ráda poslechnu i teď.Tenkrát,až jsem se trochu zklidnila,jsem přišla samozřejmě na chuť i Depešákům atd.:-)

      Vymazat
  9. Super článok, veľmi ma bavil :-))Tie linky su supeer :-) Pristanu ti

    OdpovědětVymazat
  10. Dostala jsi mě, miluju Depeche Mode, písně vybrány naprosto parádně. Krásné líčení, muselo to dát fušku :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé :) Oni byli vážně super. Pak jsem si v té době oblíbila ještě Madonnu. To měla taky první LP. A jinak, jak bylo těžký tuhle muziku sehnat, v rádiu by tohle nepustili, ale přesto jsme byli šikovní a kopírování jelo. :))) Jinak od Depeche Mode miluji ještě např. Question fo Time, Question of Time, I Want you now, Little 15 a další. :) Ale tohle jsou asi moje nej. Z depešáků jsem právě přešla na Sex Pistols a taky poznala The Doors, které si taky pouštím dodnes. :)

      Vymazat
    2. Ta druhá měla být samozřejmě Question of Lust. A taky říkám, že díky depešákům a madonně jsem se naučila aspoň nějaká slovíčka a fráze z angličtiny. :)

      Vymazat
  11. Nalepovacie linky? Tak to som nikdy ešte nevidela, ale je to super vec, hlavne pre baby, ktoré nedokážu namaľovať linku :) Ja používam Miss Sporty tekutú a za nič by som ju nevymenila :)

    Pozývam Ťa do mojej GIVEAWAY, v ktorej si môžeš zasúťažiť o krásne náhrdelníky :) Nika z Break the Rules

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, taky momentálně nejvíc používám ty tekuté miss sporty, navíc jsem opět v drogerce dělala porovnání a byly nejvíc černé, mám voděodolné a nedám na ně dopustit, navíc ta cena. :) Na GA mrknu.

      Vymazat
  12. Jůůů, Ráďo, tak to je parádní!!!
    Black Celebration bylo i moje album, které ze mě udělalo "depešandu" :) Když si vzpomenu na ty modely a "depešácký" srazy..... K písničce Photographic mám hodně silný vztah.... a když jsem trénovala spinning, vždycky jsem ji zařadila!!! :)
    A líčení...., vypadá úžasně, i když to pro Tebe bylo náročné téma.... No a o nalepovacích linkách jsem vážně nevěděla :) Mám se hóóóóódně co učit :)
    Krásný den...Kat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ta musela být na spinning úplně super! Já tenkrát jezdila občas do školy na kole, když se mi povedlo sehnat walkmana (půjčit si), tak jsem je vlastně cestou poslouchala. S hudbou jsem chodila i běhat. Možná proto už nesportuju, že nenosím sluchátka - protože se bojím, aby mě nepřejelo auto :)))

      Vymazat
  13. Tak to je hodně povedené. Jinak neumím si ani představit jaké to muselo být vyrůstat před revolucí. Ono těžko srovnávat když tehdy toho tolik ani nebylo a tak člověk nevěděl že o něco možná přichází. Ale jako černou nosí jen vdovy? Tak to jsem nikdy neslyšela. Já si z té doby před revolucí taky prd pamatuji. K černým produktům mohu jen říct, že odvolávám své tvrzení, že mám moc řasenek. V porovnání s tvojí sbírkou jich mám tak akorát :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu v tom, že jsme neznali "značkové" zboží. Jo, znali jsme coca-colu (ta byla vzácná) a možná Adidas. Já jsem až po revoluci, když jsem začala číst Elle a Cosmopolitan, zjistila, jaký značkový rtěnky z tuzexu mám :)))) Ale třeba make-up byl Dermacol, ten cover, jen se dělal v malinkých tubičkách, i tak vydržela na dlouho, protože ho stačil bobeček. I ten byl podpulťák, ale měla jsem kliku, sehnala jsem světlý. V té době i bledule nosily tmavý, když prostě jiný nesehnaly, člověk se fakt líčil tím, co sehnal. :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář ke článku, Radka.